Montör, träprodukter

Montörer inom träindustrin arbetar med att sätta samman komponenter av trä till olika produkter såsom möbler, fönster eller dörrar. Arbetet sker både manuellt och med maskiner av olika slag. Man arbetar ofta i arbetslag tillsammans med andra.
Montörer av träprodukter arbetar på stora och små företag inom träindustrin. Man kan också vara anställd på ett bemanningsföretag och arbeta som inhyrd personal på en träindustri.

Arbetsuppgifter

Montörer av träprodukter arbetar med seriemässig tillverkning där komponenter av trä sätts samman till olika produkter. Det kan till exempel vara möbler, fönster, trappor eller byggelement, som till exempel hela väggar och golv till hus.

Vanliga arbetsuppgifter kan vara att utifrån en ritning montera ihop en produkt, det kan även ingår till exempel stoppning eller packning vid olika arbetsstationer. Man sätter på beslag, gångjärn, lås och andra detaljer.

Arbetet kan både ske manuellt, men också vid maskiner av olika slag såsom slipmaskiner. Som montör kan man till exempel arbeta bredvid en maskin som fräser hål för gångjärn eller passa en maskin som sköter delar av monteringen. Man kan också arbeta med manuell montering och då använda handverktyg för att finjustera och finslipa produkten.

På många arbetsplatser arbetar montörerna i ett arbetslag tillsamman med andra och där man växlar mellan de olika arbetsuppgifterna. Alla i gruppen måste kunna läsa ritningar och arbetsinstruktioner.

Arbetstider
Arbetstiderna är i normala fall dagtid, men skiftarbete förekommer.

Utbildning
En lämplig utbildningsbakgrund är genomförd gymnasieutbildning, till exempel det industritekniska programmet på gymnasiet. Man rekryterar även personer med annan utbildningsinriktning eller erfarenhet från liknande arbete.

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. 

Truckkort och körkort för personbil kan vara en merit. Arbetsplatserna kan ligga på platser som är svåra att nå med kollektivtrafik. Det kan även förekomma arbete utanför verkstaden.