Vindkrafttekniker

Ett svindlande yrke på hög höjd, med stor noggrannhet och säkerhet i fokus.

Vindkrafttekniker arbetar med drift-, service- och underhållsarbete av vindkraftsanläggningar. En vindkrafttekniker har ofta ansvar för fem vindkraftverk och det är vanligt att jobba i team. Arbetet kräver god fysik och smidighet då man arbetar på höga höjder och i trånga utrymmen. Som vindkrafttekniker får man vara beredd på att arbeta i olika väderförhållanden. Arbetet innebär mycket egen planering.

Arbetsuppgifter

Vindkrafttekniker arbetar med drift-, service- och underhållsarbete i en eller flera vindkraftparker. En samling vindkraftverk i ett område utgör en vindkraftpark. En vindkrafttekniker har ofta ansvar för fem vindkraftverk och det är vanligt att jobba i team med en kollega. Vindkraftteknikern arbetar oftast i vindkraftverk som har mellan 80-110 meter höga torn, men nybyggda verk kan nå upp till 170 meter.

Arbetsmiljö

Vindkrafttekniker arbetar i företag som sköter drift och underhåll av vindkraftverk. Det kan vara hos turbinleverantörer med serviceavtal eller hos vindkraftsägare som sköter driften själva. Det finns flest vindkraftverk på land, men det finns även vindkraftverk till havs. Vindkraft finns i hela Sverige – de flesta nya verk byggs i norra delen av landet, men befintliga verk finns framförallt i södra delen.

Arbetet kan vara fysiskt ansträngande och kräver smidighet. Vindkraftverk är utrustade med hiss eller stege, men man har alltid klätterutrustning på sig. Säkerheten i arbetet är mycket hög och kommer alltid i första hand.

Som vindkrafttekniker får man räkna med att arbeta på hög höjd i olika typer av väderförhållanden, från sol och värme till stark vind och kyla. Arbetet kräver att vindkraftteknikern kör bil mellan de olika områden som man ansvarar för.

Utbildning

Yrket kräver vanligtvis utbildning på eftergymnasial nivå upp till två år.

Gymnasieskolans el- och energiprogram är en bra utbildningsbakgrund för vidareutbildning till vindkrafttekniker.

Utbildning till vindkrafttekniker finns inom Yrkeshögskolan och omfattar 1,5-2 år (300-400 YH-poäng). Kontrollera förkunskapskraven med utbildningsanordnare. Utbildningarna kan även gå under yrkestitlar som energitekniker, servicetekniker eller drifttekniker med inriktning mot vindkraft.

Om du är utbildad elektriker eller har en annan relevant bakgrund, kan en alternativ väg till utbildning vara via en påbyggnadskurs inom den kommunala vuxenutbildningen. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.

Det kan även finnas möjlighet att läras upp internt i ett företag om man har rätt utbildningsbakgrund eller yrkeserfarenhet inom ett relevant område.

Det är viktigt med goda kunskaper i engelska, eftersom det oftast är arbetsspråket som används inom yrket.