Elektronikreparatörer och servicetekniker

Elektronikreparatörer och servicetekniker arbetar med installation, service och reparation av till exempel mobiltelefoner, TV-apparater, ljudanläggningar, vitvaror, datorer eller kontorsmaskiner. Arbetet utövas på plats hos kunder eller på en verkstad. Det är viktigt att vara serviceinriktad eftersom det ingår mycket kundkontakter.
Elektronikreparatörer och servicetekniker arbetar på företag som både säljer och servar apparater, eller på företag som enbart arbetar med service. Arbetet kan ske på plats hos kunder eller på en verkstad.

Arbetsuppgifter
Elektronikreparatörer och servicetekniker kan jobba med olika arbetsuppgifter beroende på inriktning. Exempelvis är en del specialiserade på hemelektronik och en del är specialiserade på vitvaror. Beroende på inriktning kan man kallas för elektronikreparatör, TV-tekniker/hemelektroniktekniker, hushållsmaskinreparatör/vitvarutekniker eller servicetekniker inom data, elektronik eller kontorsmaskiner.

Elektronikreparatörer och servicetekniker arbetar med installation, service och reparation av exempelvis:

● Datorer
● Digitalboxar
● Diskmaskiner
● Kontorsmaskiner
● Kyl- och frysskåp
● Ljudanläggningar
● Mobiltelefoner
● Paraboler
● Spelkonsoler
● Spisar
● Surfplattor
● TV-apparater
● Tvättmaskiner

Felsökning ingår ofta som en del i arbetet. På ett företag som säljer produkterna kan försäljning också ingå i arbetsuppgifterna.

Arbetsmiljö
Kontakt med kunder är en viktig del av arbetet, det kan bli många kundbesök under en dag. Om arbetet sker på plats hos kunderna, tillbringar reparatören eller teknikern mycket tid i bilen.

Arbetstider
Arbetet sker vanligen under dagtid, men helg- och jourarbete kan förekomma.

Utbildning
En bra grund för ett arbete som elektronikreparatör eller servicetekniker är gymnasieskolans el- och energiprogram eller teknikprogram.

Vanligen får elektronikreparatörer och servicetekniker introduktions- och/eller vidareutbildning på det företag man anställs av. Många tillverkare genomför också olika typer av produktutbildningar och certifieringar.

B-körkort är ofta ett krav vid anställning.