Industrielektriker

Industrielektriker har kunskap om styr- och reglerteknik/mekatronik, elektronik och datasystem. De arbetar under drift av industriprocesser med både hög- och lågspänning. Industrielektriker är ofta specialiserade på den process som industriföretaget har.
Industrielektriker kan arbeta på en industris elavdelning eller i en elinstallationsfirma som gör arbeten åt industrin. Många är också anställda av bemanningsföretag.

Arbetsuppgifter
Industrielektrikern arbetar med att åtgärda elektriska och elektroniska fel på maskinerna i en industri. Industriell tillverkning är ofta automatiserad. Om det uppstår ett fel i anläggningen måste elektrikern snabbt rätta till detta för att undvika produktionsstörningar. Industrielektrikern behöver ha kunskap om programmerbara styrsystem, men även kunna arbeta hantverksmässigt. Till sin hjälp har elektrikern mätinstrument och testprogram.

En stor del av industrielektrikerns arbete går ut på att:
● Sköta maskiner
● Byta ut motorer
● Reparera automatiska anläggningar
● Montera apparatskåp
● Koppla ihop ledningar med styrprocesser
● Programmera styrsystem
● Provköra anläggningar
● Byta ut kablar och trasiga apparater
● Felsöka och driftsätta anläggningar

Industrielektrikern jobbar även med installation och injustering av maskiner och automatiska anläggningar. Industrielektrikern tar då hjälp av ritningar och instruktioner. Ibland sköter också industrielektriker installation av datanät. Man jobbar även med installation och reparation av annan elektrisk utrustning under drift.

Arbetsmiljö
Industrielektrikern kan både arbeta ensam eller tillsammans med andra, beroende på företagets storlek. Vid till exempel reparationer och rengöring av ställverk, där kraven på el-säkerhet är mycket hög, arbetar man aldrig ensam.

Arbetstider
Jour och beredskap kan ingå i arbetet.

Utbildning
Industrielektriker utbildas på el- och energiprogrammet inom gymnasieskolan med inriktning elteknik.

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. 


Utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

B-körkort är ofta ett krav.