Barberare

Barberare har traditionellt kallats en person som har utfört behandlingar på skägg och mustasch hos män, men är idag nästan synonymt med herrfrisör. Det vill säga, en barberare, även om den är specialiserad på att klippa, trimma och utföra rakning med kniv, är också utbildad frisör!
Många barberare är egenföretagare antingen med en salong eller genom att hyra en stol hos någon som driver en salong. En del företag har också anställda barberare.

Arbetsuppgifter
Barberare arbetar på salonger med att ta emot kunder och klippa, tona, färga, permanenta, föna och tvätta hår. Andra arbetsuppgifter kan vara att göra hårförlängningar eller håruppsättningar. Man gör även olika behandlingar för hår som hårinpackningar och massage. Frisörer använder flera olika tekniker, kemiska behandlingar samt gör uppsättningar och hårförlängningar.

Arbetsmiljö
Barberareyrket kan vara påfrestande för nacke, axlar, rygg och ben. Har man anlag för allergier är yrket mindre lämpligt eftersom man kommer i kontakt med många olika kemikalier, metaller och ofta har händerna i vatten.

Arbetstid
Arbetstiderna är ofta dagtid. Vissa salonger har öppet på lördagar, söndagar och kvällstid.

Utbildning
För att bli barberare krävs utbildning och sedan träning i form av färdigutbildning. Det finns tre vägar för grundutbildning:

  1. Gymnasieskolans Hantverksprogram har en inriktning mot frisör och barberare
  2. Man kan även gå en privat barberaretbildning (godkänd av branschen)
  3. Utbilda sig genom företagsförlagd traineeutbildning.