Fotterapeut

Fotterapeuter arbetar med olika undersöknings- och behandlingsmetoder inom fotterapi. Fotterapeuten har även kunskap om vilka faktorer som påverkar fothälsan. Genom fothälsovård och fotsjukvård behandlar och förebygger fotterapeuten fotbesvär och kan även ge råd om hur man på bästa sätt sköter sina fötter.
De flesta fotterapeuter är egenföretagare och har egen mottagning. Fotterapeuter kan även arbeta på uppdrag av landsting och kommuner. Det finns även fotterapeuter som är anställda direkt vid landsting. Vanliga arbetsplatser är sjukhus, servicehus, vårdcentraler och inom friskvården.

Arbetsuppgifter
Fotterapeuter förebygger, behandlar och lindrar sjukdomar och problem i fötter och underben. De arbetar självständigt och ansvarar för bedömning, behandling och uppföljning av patienten. Arbetet består även av journalföring och bokning i datajournal.

Det vanligaste är att en person besöker en läkare eller sjuksköterska som gör en undersökning. Om det behövs, exempelvis beroende på en sjukdom, får patienten en remiss för att komma vidare till fotterapeuten. Remissen innehåller information om vilken vård som behövs. I dessa fall besöker patienten fotterapeutens klinik, eller får besök i hemmet.

Fotterapeuten gör först en bedömning av foten för att kunna ge rätt behandling. Den vanligaste arbetsuppgiften är att ge en fotbehandling som börjar med ett fotbad. Efter det kan fotterapeuten utföra nagelvård, ta bort förhårdnader och behandla liktornar, hudsprickor, vårtor, nagelsvamp och nageltrång. Det är även vanligt att fotterapeuten filar och smörjer in fötterna, samt avslutar med kortare massage. Exempel på instrument som används är slipmaskiner och skalpell. Förhårdnader slipas bort för hand eller med en elektrisk apparat.

Det gäller framförallt fötter hos äldre, patienter med exempelvis diabetes eller reumatism, funktionshindrade, patienter med hjärt- och kärlsjukdomar och psoriasispatienter. Det finns även de som söker sig till en fotterapeut för avkoppling.

Fotterapeuter kan även bedöma när en patient behöver andra behandlingar och då hänvisa patienten till en vårdcentral eller hudläkare. Man har även en viktig roll när det gäller information om egenvård. I dessa fall ger man råd om sulor, inlägg eller fotkrämer.

Utbildning
Utbildning till medicinsk fotterapeut finns inom Yrkeshögskolan, men även vid privata skolor.

Som egenföretagare behöver man kunskaper i företagande, ekonomi och marknadsföring. Körkort är en fördel vid hembesök.

Det hjälper att ha erfarenhet inom vård och omsorg. En god datavana passar även för när man ska dokumentera.