Ingenjör inom elektroteknik

Elektroteknik är ett samlingsnamn för flera områden inom tillämpad elektrofysik, där elektricitet och elektromagnetism används. Några av områdena inom elektrotekniken är telekommunikation, radar och elkraftteknik. Elektroteknik-ingenjörens jobb kan handla om att utveckla teknik i allt från medicinsk utrustning till självkörande bussar och 5g-nät.

Ingenjörer inom elektroteknik kan arbeta i nästan alla tekniska branscher, både i offentlig och privat sektor. Exempel på arbetsgivare är kommuner, energibolag, tillverkningsindustrin och konsultfirmor. För elektroteknik-ingenjörer som vill arbeta utomlands finns goda möjligheter till internationell karriär inom området.

Arbetsuppgifter
Elektroteknik-ingenjörer behövs inom områden som elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik, försvar, medicinsk teknik, fordon och it. De kan arbeta med allt ifrån konstruktion och produktion till utveckling och forskning. Specialisering på särskilda områden är vanligt.

Produktutveckling är en vanlig arbetsuppgift. Elektrotekniska system skall projekteras, konstrueras och provas för att sedan drivas och underhållas. Exempel på specifika produkter är elektriska installationer, elnätet, mobil kommunikation, datornätverk, fordons- och järnvägsteknik eller medicinteknisk utrustning.

Elektrotekniska produkter finns redan i det mesta man möter i vardagen och den pågående utvecklingen mot exempelvis förnybar elproduktion med solceller och vindkraftverk ökar efterfrågan på ingenjörer med elektroteknisk kompetens.

Efter några års erfarenhet är det vanligt att arbeta som projektledare eller gruppchef. Arbete inom forskning är också vanligt.

Utbildning
För att bli ingenjör inom elektroteknik behöver man studera på högskola eller universitet. Antingen läser man högskoleingenjör (3 år) eller civilingenjör (5 år) med inriktning på elektroteknik.