Bilförsäljare, Bilia Haga Norra, Solna

Jag heter Pia och jag har jobbat som bilförsäljare i 20 år. Sammanlagt har jag dock jobbat i 42 år med Ford i lite olika roller. Började som sekreterare och började så småningom jobba som kundvärd och säljassistent.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Jag har till att börja med ett väldigt stort intresse av människor vilket är en förutsättning för det här yrket. Jag har dessutom ett genuint intresse för bilar i alla dess former.

Jag har följande utbildning  
Grundskola och barnskötarutbildning.

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Finns egentligen ingen utstakad utbildning för att bli säljare, en säljare är en säljare. Jag har dock haft stor användning av den psykologi och pedagogik som ingick i barnskötarutbildningen då bilförsäljning handlar väldigt mycket om psykologi, att lyssna och att vara lyhörd efter kundens behov. Allt handlar om det samspel du skapa med kunden.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Mötet med alla olika typer av människor är det absolut mest givande. Man möter så otroligt många olika människor varje dag och ingen dag är den andra lik. Man har dessutom en stor möjlighet att påverka sin egen lön då den till viss del är provisionsbaserad. Säljer man bra får man också en bra lön. Jag har dessutom förmånen att få jobba med en produkt som jag är väldigt stolt över och trivs väldigt bra med mina kollegor.

Detta är nackdelarna med mitt yrke 
Det är inget 8-17 jobb utan man måste vara beredd på att det ingår viss helgtjänstgöring och kvällsjobb. Tiderna är ju för det mesta schemalagda och man blir alltid kompenserad i form av annan ledighet men det krävs ändå att man är rätt så flexibel. Har vi till exempel en pågående kampanj kan det innebära att man får skjuta upp sin planerade ledighet.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag 
Jag möter kunderna i bilhallen och frågar vad de behöver hjälp med. Visar dem runt, förklarar skillnaden på olika modeller och tar reda på vad som är viktigt för just den kunden och frågar dem om de vill provköra någon av bilarna. Om de blir intresserade får jag möjlighet att lämna en offert till dem som jag sen följer upp. Ibland kan man behöva boka ett andra och tredje möte med en kund som har många frågor eller är osäker på vilken typ av bil de vill ha.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är  
Det finns många sätt att ta nya steg inom Bilia. Inom säljyrket kan du till exempel avancera genom att bli säljledare eller säljchef.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är  
Bilförsäljning handlar väldigt mycket om personlighet. Är man glad, tillmötesgående och nyfiken kommer man långt. Detta är ett relationsskapande yrke och har man väl förstått det så kommer man att lyckas.