Coach på Ving

Namn/ålder: Marianne, 52 år

Yrke: Coach på Ving i Malmö

Hur länge har ni jobbat som coach ?
Jag har jobbat inom branschen i 28. Jag har jobbat både som guide och säljare och som coach. Det första fem åren jobbade jag ute som guide och där efter blev jag försäljare.

Varför valde du det yrket?
Det kändes som ett väldigt spännande yrke. Jag älskar själv att resa och det känns bra att kunna dela med sig av sina erfarenheter. Jag sökte till Ving då jag såg att de behövde förskollärare till barnklubben Lollo & Bernie på våra Sunwinghotell.

Vad gör du i ditt arbete?
Mitt jobb som coach är att peppa medarbetarna, hjälpa dem att utvecklas och bli ännu bättre . Detta gör jag bl.a. genom medlyssning och mål uppföljning. Förutom personalansvar har jag också butiksansvar så det blir också en hel del administrativt arbete.

Jag sitter även i försäljningen till viss del. Det är lika viktigt för mig att veta vad våra kunder efterfrågar. Vi säljer resor till i stort sett hela världen paketerade charterresor men också VingFlex som innebär reguljärflyg med eller utan hotell. Försäljningen sker både över telefon och i butiken.

Fördelar med ditt yrke?
Man lär sig alltid något nytt, ingen dag är den andra lik och arbetet står aldrig still.
Det är ett väldigt spännande och positivt yrke. Varje dag är en ny utmaning med nya möjligheter!

Nackdelar med ditt yrke?
Jag kan inte direkt komma på någon nackdel. Men något som kan vara svårt är missnöjda/arga kunder. Då gäller det för oss att hantera och lösa problemet på ett så bra sätt som möjligt. Vi måste kunna lyssna och se möjligheterna för att kunna hjälpa till och i slutändan få en nöjd kund.

Utvecklingsmöjligheter?
Det finns goda utvecklingsmöjligheter. Många som idag har ledande befattningar inom Ving har arbetat som reseledare/vingvärd i utlandet eller säljare här hemma. Det finns möjligheter inom många olika avdelningar på Ving.

Vilket program gick du i gymnasiet?
I gymnasiet gick jag 3 år på samhällsprogrammet. Vidare på högskolan läste jag till förskollärare. Utöver det har jag även en hel del internutbildningar som jag fått på Ving.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
Gymnasiekompetens, god datakunskap och god allmänbildning är ett krav.
Det är givetvis en fördel om man har gått någon turism utbildning, eller har meriter från utlandsarbete som reseledare eller någon annan erfarenhet inom branschen samt serviceyrken rent generellt. Om man skall jobba som t.ex. guide är det även en fördel om man kan något annat språk utöver svenska och engelska. För de som gärna vill jobba inom vår utlandsorganisation finns det utbildningar som vi själva håller i. Detta är nästan ett krav för att få jobb i utlandet.
Inom försäljningen hemma ställer vi höga krav på flexibilitet, problemlösning och ansvarstagande. Viktigt är också att ha stort engagemang, kunna jobba målinriktat, och ha en hög servicenivå .

Något du vill tillägga om ditt yrke?
Jag har världens roligaste jobb och jag är stolt över att arbeta på Ving.
En oerhört positiv bransch , där det ständigt händer nya saker.
Det gäller att tänka nytt, och ha en drivkraft att vilja göra ett bra jobb.
Vi är till för våra kunder så att de får de bästa veckorna på året!