Fältsäljare

Fältsäljare - Fredrik

Jag är 25 år och har arbetat som säljare i 3 år och 1 år som fältsäljare hos Eniro.

Jag valde mitt yrke på grund av…
Jag har under stora delar av mitt liv älskat idrott och tävlingar i alla dess former. I säljyrket har du ständigt möjligheter att ”lyckas” och detta inspirerar mig oerhört mycket. Varje dag ställs du inför nya utmaningar och det är just utmaningarna och möjligheten att hitta rätt nycklar för framgång som lockade mig till säljyrket. Det är sällan det ena kundmötet är det andra likt och jobbet blir därför aldrig enformigt. Eftersom försäljning alltid går att mäta i statistik etc. tycker jag det är inspirerande att få ”tävla” även i vardagen. Jag gillar att bryta trender och gå nya vägar och detta finns det utrymme för inom säljyrket.

Jag har följande utbildning
3,5 års utbildning vid Karlstad Universitet där jag studerade fastighetsekonomi med kompletterande kurser inom mikro och makroekonomi.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Minst gymnasienivå.

Detta är fördelarna med mitt yrke
I mitt jobb som säljare får jag i vardagen möjligheten att hjälpa företag av olika storlek att få fler kunder. Företagen jag träffar är i olika branscher och jag får därmed möjligheten att bli allmänbildad på köpet. Jag är nyfiken/intresserad i min natur och vill gärna hjälpa företag att nå nya mål, det får man definitivt vara del av i säljyrket. Som säljare har jag stor flexibilitet i jobbet och kan distribuera min tid efter vad som passar mig själv bäst. Sist men inte minst så är försäljning väldigt roligt och utvecklade.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Eftersom jag lätt blir personligt engagerad i mina kunder kanske jag ibland tar med mig jobbet även utanför arbetsplatsen.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Jag har en ganska bred grad av olika arbetsuppgifter. En typisk arbetsdag har jag ca 5 möten med olika företag för att diskutera deras annonsupplägg.
Mellan mötena så försöker jag boka in nya mötestider för kommande veckor så att jag hela tiden har kundmöten i min kalender. På eftermiddagen efter mina möten så förbereder jag dels morgondagens möten samt registrerar de avtal som ingåtts under dagen. Varje möte varar 40-60 minuter lite beroende på olika faktorer.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Min uppfattning om säljyrket är att en säljare aldrig blir fullärd. Alla områden kan utvecklas hela tiden. Genom att få ökad kompetens inom flera olika områden blir man givetvis eftertraktad på arbetsmarknaden. Som säljare i ett företag finns möjligheten att på sikt utbilda sig för att senare bli säljchef, key account manager etc.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Många säljorganisationer består av utåtriktade och trevliga människor och det gör att arbetsplatserna får ett trevligt klimat med positiva tongångar. Detta gör
att man trivs med sitt jobb även de stunder det går mindre bra, för inom försäljning är det svårt att ha uppgångar hela tiden. Ofta jobbar säljare i team och man lär sig mycket av varandra och av sin säljchef.