Guide

Att jobba som guide ställer stora krav på handlingskraft och problemlösning. Christian berättar här om sin väg till yrket!

Vilken inriktning gick du i gymnasiet?
Media – inriktning på text och rörlig bild.

Sökte du som guide direkt efter gymnasiet?
Nej, jag jobbade under 1 ½ år i butik och spenderade 1 år i Australien först.

Hur gick det till att få jobb hos Fritidsresor?
Jag sökte jobbet på internet, gick vidare från en intervju och blev godkänd under en veckas utbildning i Stockholm som sedan följdes av en kort men intensiv introduktionsperiod på destinationen.

Var utbildningen svår?
Jag tänjde många personliga gränser genom att alltid redovisa och lösa uppgifter inför grupp i ett högt tempo, men jag tycker om det, så det var inte speciellt svårt.

Vad går jobbet som guide ut på mer konkret?
Alltifrån serviceträffar till flygplatsarbete, från att guida utflykter till att kontrollera olika krissituationer, vidare till en hel del kontorsarbete och ekonomiskt ansvar. Vi jobbar i ett modernt och innovativt företag så vi ska alltid försöka ligga steget före och ge den där extra, oväntade servicen. Problemlösning, handlingskraft och att tänka utanför ramarna är en stor del av vardagen.

Vad är viktigt för att trivas/passa som guide?
Att tycka om att hela tiden ställas inför nya, oftast oväntade utmaningar. Att verkligen lyssna och kunna se alla situationer utifrån kundens ögon. Det är viktigt att ha hög arbetsmoral och sätta pris på att efter varje dag på jobbet ha utvecklats som person.

Är det något annat man bör tänka på om man vill bli guide?
Dagarna där reseledare jobbade två timmar, hade siesta och sedan jobbade två timmar är förbi. Det är ofta väldigt högt tempo från soluppgång tills dess att den går ner igen.
Klyschan att ”Du blir rik på erfarenheter” stämmer verkligen till punkt och pricka. Här ställs du inför allt från vardagsproblem till krissituationer. Jag vågar säga att under en normal arbetsdag som reseledare ställs jag inför händelser som jag hemma kanske upplever utspritt under en vecka. Jobbar du hårt och tycker om att ta på dig mycket ansvar, så finns otroligt många olika karriärsmöjligheter inom ett stort företag. Otroligt inspirerande och utvecklande!

Varför valde du Fritidsresor som arbetsplats?
Jag hade möjligheten att välja mellan två resebolag när jag skulle börja jobba som reseledare. Jag valde Fritidsresor, för det kändes professionellt rakt igenom. Alla jag träffade under utbildningen var kompetenta och ambitiösa. Och det visade sig finnas många möjligheter att utvecklas och avancera inom företaget. Fritidsresor är ett innovativt företag, där nytänkande och förändringar prioriteras, vi uppmuntras hela tiden till att ta egna beslut och våga testa nya saker. Det är skönt att jobba i ett företag där en ”Blå” fighting spirit genomsyrar dagarna, där alla hjälper varandra och är stolta att få bära den ljusblå uniformen