Kafébiträde

Matilda har jobbat sig upp i kafévärlden och ger här lite tips!

Vad gick du för program i gymnasiet och varför?

Jag gick ett år Samhälle-Musik eftersom jag ville ha lite av två världar men insåg snabbt att det var tråkigt och bytte i tvåan till estetisk musik. Jag ångrar verkligen inte mitt byte fastän många har varit kritiska och tyckt att jag "nischat" mig för mycket. Jag lider inte.

Sommarjobbade eller jobbade du extra i gymnasiet? Hur fick du det jobbet?

Jag jobbade väldigt mycket under gymnasiet. I ettan hade jag kvar mitt kvällspostenjobb som jag var för lat för att säga upp mig från. Avslutade dock detta när jag fick jobb som städare på min frisörs salong och gjorde detta parallellt med mitt kaféjobb som jag fick i början av tvåan. Sedan slutade jag på salongen i början av trean och började jobba som konstnärlig producent på en UKM-festival vilket inte gav ekonomisk utdelning men mycket kunskap. Jobbade under denna tid även på kafét 1-2 ggr/veckan och under lov.

Hur fick du ditt nuvarande jobb?

Jag gick in och sa att jag ville jobba på kafét och sedan fick jag komma och provjobba och blev senare samma kväll uppringd med orden "välkommen till familjen". Jag kände chefen sedan långt tillbaka vilket säkert var en fördel. Kaffebutiksjobbet som är mitt aktuella jobb (och knutet till kafét) blev jag erbjuden av min chef.

Vad gör du i ditt arbete mer konkret? Fördelar/nackdelar?

På kafét gjorde jag i princip allting; plockade disk, guidade kunder till lösviktskaffet, stod i kassan, räknade kassan, gjorde kaffe både espresso och brygg. Kaféjobbet är psykiskt påfrestande eftersom det ofta är sjukt stressigt, man möter stundvis mycket märkliga och jobbiga människor, tungt att lyfta disk, hög ljudnivå, alltid ett leende på läpparna. När man kommer hem från sitt jobb är man allt annat än social. Men det är även ett väldigt roligt och lärorikt jobb. Mötet med nya människor och kunskapen man får om kaffe är det jag anser vara de största fördelarna. Jag trivs även under stress. För kakglada människor är det rena rama kalaset när man vid slutet av dan kan roffa åt sig lite överblivet..

Finns det några utvecklingsmöjligheter? Vad har du för planer för framtiden vad det gäller jobb?

Kaféjobbet gav mig möjligheten att kunna jobba i butiken som i sin tur innebär en teoretisk kunskap om kaffe. Som så många andra yrken gäller det att hamna med människor som uppmuntrar till att avancera och då i mitt fall lära sig göra kaffe, djupgå osv. Kaféyrket är väldigt hierarkiskt, det finns diskplockare, kassabiträden, baristor m.fl. Och det var just i den ordningen jag jobbade mig upp. Sedan kan man ju välja att tävla i kaffe också.

Vad gäller framtidsyrke har jag svårt att se mig i kaffebranschen- absolut aldrig cafébranschen men själva kaffekulturen är väldigt intressant. Jag tycker i och för sig att det är ett perfekt extraknäck att jobba i butik eller på kafé under tiden man pluggar. Annars hoppas jag kunna hålla på med text, språk eller musik i framtiden.

Vad är viktigt för att trivas/passa som kafébiträde?

För att trivas inom kafébranschen bör man vara stresstålig och allmänt gladlynt och positiv. Vill man stå som kassabiträde är den sociala biten viktig. Viktigast av allt är att kunna bidra till en bra arbetsmiljö och atmosfär hos personalen.

Kommer du på något annat som kan vara intressant om man är intresserad av att jobba på kafé?

Hm. Om man vill jobba på ett kafé tycker jag att det är viktigt att man respekterar det eventuella koncept eller prägel kafét har. Eftersom jag jobbade på ett kafé som är känt för sin goda kvalitet och mångfald bland kaffesorter kändes det viktigt för mig att lära mig karaktärer på olika bönor. Det skadar aldrig att fråga, men effektivitet och eget initiativtagande är nog det som värdesätts mest.