Purchasing engineer – Projektinköpare – Cargotec

Jag heter Gino och är 23 år och har jobbat som projektinköpare i snart 3 månader. Jag har ca. 6 månader erfarenhet som inköpsassistent sedan tidigare.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Efter att ha sommarjobbat som inköpsassistent under tiden jag studerade fann jag mitt intresse till inköp och när väl chansen dök upp som projektinköpare var det ingen tvekan. Teknikintresset var en bidragande orsak till varför jag valde ingenjörsyrket.

Jag har följande utbildning  
3 årig teknisk gymnasial utbildning på Klippans Gymnasieskola. Teknisk bastermin, Lunds Tekniska Högskola. Byggingenjör, Lunds Tekniska Högskola.

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Någon slags ingenjörsutbildning.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Att kunna förena teknik med människan. Under arbetsdagarna blir det många intressanta konversationer med intressanta personer runt om i världen.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Ibland händer det att man hamnar i pressade situationer så det gäller att kunna hantera stress.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag 
Förbereder förfrågningar till underleverantörerna som man sedan får in offert ifrån. Förhandlar priser och leveranstider, förbereder inköp utifrån ritningar. Förutom beställningar och förhandlingar med underleverantörer ska man göra packlistor och se till så att montageledaren ute på fält tillhandahålls det material de behöver. Vi arbetar i projektteam så det blir närma samarbete med projektledare, teknik ansvarige och el ansvarige. Man ska se till att inköpsprocessen flyter på bra så att vi kan leverera en lossare eller lastare i tid och av bra kvalité.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är  
Utvecklingsmöjligheterna ser jag som väldigt goda inom mitt yrke samt arbetsplats. På mitt företag finns många goda exempel på hur folk fått testa på många olika arbetsroller.

Det bästa med att vara utbildad ingenjör är att du är inte fast i ett yrke. Där finns möjlighet att jobba som konstruktör, inköpare, projektledare m.m.