Sjuksköterska – Region Gävleborg

”Jag stressar inte lika mycket.”

Emma Svärd är sjuksköterska på Storvik Din Hälsocentral där hon jobbar med rådgivning och tar emot samtal från personer som behöver råd om sjukdomar och symtom de har, gör hembesök eller är på distriktssköterskemottagningen.

Vid hembesöken åker Emma hem till patienter som kanske har svårt att komma ihåg sina mediciner och hon försöker hitta på olika sätt att hjälpa dem att komma ihåg medicinerna. På distrikts-sköterskemottagningen bedömer hon utslag och olika sår, lägger om sår, ta bort stygn och ta blodtryck:
– Kör jag fast och inte riktigt vet hur jag ska göra finns alltid en annan sköterska i närheten eller så kan jag fråga en läkare om råd och tips.

Lär känna patienterna
Det är en blandad grupp patienter som Emma möter i sitt arbete, från små barn till äldre, och hon tycker att det känns bra att hon kan hjälpa personerna med det de söker för.

– Det bästa med mitt jobb är att jag träffar så många olika människor. Vi har patienter som kommer regelbundet till mottagningen och jag lär känna patienterna på ett helt annat sätt än när jag jobbade på sjukhuset, berättar Emma. Vi pratar om hur de har det hemma, vad de planerar inför helgen och egentligen om allt möjligt.

Uppskattar att bo och jobba på samma ort
Emmas arbetsplats Storvik Din Hälsocentral ligger utanför Sandviken, mellan Gävle och Falun.
– För mig betyder det mycket att jag kan gå till jobbet. När jag jobbade i Gävle tog det 30 minuter för mig att komma till jobbet. Jag tänkte inte så mycket på det då, men nu när jag jobbat ett tag här i Storvik så märker jag hur mycket jag uppskattar att ha jobb och hem i samma ort. Jag stressar inte lika mycket före och efter jobbet längre.