Skolkurator

Jag heter Hanna och är 38 år och har jobbat som skolkurator i 12 år.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Jag vill jobba med människor.

Jag har följande utbildning  
Socionomprogrammet i Umeå

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Socionomutbildning

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det är självständigt, omväxlande, ansvarsfullt och roligt.  Jag har varierande arbetsuppgifter och den ena dagen inte är den andra lik. Det är så roligt att jobba med ungdomar.  Många intressanta möten med olika människor varje dag.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Känslan av att inte alltid räcka till. Kan stundtals vara stressigt.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag 
Att vara kurator på en gymnasieskola innebär att jag träffar ungdomar som behöver prata med en vuxen om sina tankar och funderingar. Mitt jobb handlar mycket om att lyssna, stötta och ge råd på de frågor och funderingar som ungdomarna har.  De flesta möter jag i enskilda samtal.

Arbetet innebär även kontakt med föräldrar samt samarbete med den övriga elevhälsan, rektor och lärare.

Som skolkurator har jag även kontakt med andra myndigheter som t.ex. socialtjänst och psykiatri.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är  
Som socionom har Du möjlighet att arbeta med många olika yrken inom det sociala området. Utvecklingsmöjligheterna har mycket att göra med vilket yrke Du har. Som skolkurator kanske inte man inte har så stora möjligheter att ”göra karriär”.  Allt handlar dock om hur man ser på utveckling. Jag lär mig nya saker varje dag och utvecklas hela tiden i mötet med eleverna.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är  
Det är viktigt att kunna bemöta människor på ett bra sätt och ha förmåga att sätta sig in i andras situation. Jag möter ungdomar som inte alltid mår så bra.  Eftersom det kan vara tungt att ta del av andras problem, måste man lära sig att släppa jobbet då man kommer hem.