Tandsköterska Folktandvården Region Stockholm

Jag heter Christine och är 35 år och har arbetat som tandsköterska i 7 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Innan jobbade jag ett par år inom äldreomsorgen så visste att jag ville fortsätta hjälpa människor och ha ett serviceinriktat yrke men ändå stanna inom vården. Så kom jag i kontakt med en tandsköterska som berättade mycket om just utvecklingsmöjligheten kring tandsköterskerollen. Då bestämde jag mig!

Jag har följande utbildning
1,5 år på Plushögskolan i Stockholm.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
YH-utbildning i 1,5 år. (Teori varvas med praktik)

Detta är fördelarna med mitt yrke
Att det är så varierat, möjligheten att få jobba i team med en tandläkare är kul och lärorikt. Att hjälpa människor mot en bättre munhälsa känns meningsfullt. Det blir inte tråkigt!

Detta är nackdelarna med mitt yrke  
Det kan såklart bli högt tempo och viktigt att tänka på i ett yrke som Tandsköterska är ergonomin. Att man hittar ett sätt att jobba på, som i längden inte skadar din kropp.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Dagen börjar med att se över dagens planerade patienter tillsammans med tandläkaren, jag öppnar upp behandlingsrummet och plockar in de instrument som behövs från sterilen. Assisterar tandläkaren, behandlingarna varierar alltifrån att ta bort tänder, laga och skapa nya tänder! Mellan patientbehandlingarna rengör jag rummet och förbereder för nästa patient. Vid till exempel undersökningar tar jag röntgen och registrerar tandstatus på datorn och antecknar det som tandläkaren upptäcker i munnen. Vissa dagar kombineras assistansen med administrativa uppgifter.
Dagen handlar till största del om att jobba effektivt i sitt team, ligga lite steget före och hitta lösningar. Finnas nära till hands.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Oj, det finns mycket möjligheter. Listan är lång. Profylaxsköterska med egna patienter. Handledare för tandsköterskeelever. Gå ut till skolor och föreläsa om förebyggande tandvård. Receptionist där man jobbar mer administrativt. Man kan nischa sig inom exempelvis protetik.
Eller varför inte satsa på att bli arbetsledare?

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Under starten av din tandsköterskeroll kan jag varmt rekommendera att du väljer en större etablerad klinik där flera kollegor finns nära till hands att kunna hjälpa dig vid frågor. Även ett plus om kliniken har en engagerad arbetsledare och klinikchef som finns tillgängliga och stöttar.