Smyckesdesigner

Lotta - Smyckesdesigner

Jag är 35 år och har arbetat med mitt yrke i 11 år. Jag fann yrket på vägen, då jag reste i Japan och befann mig i Tokyo, där jag träffade intressanta människor och blev mer involverad i mode och design. Inom yrket reser jag mycket och hämtar inspiration i alla världens hörn. Det ger en underbar frihet och källa.

I mitt yrke krävs ingen speciell utbildning. Det finns många fina skolor med design i Sverige och runt om i världen. Det viktigaste är att finna en bra och seriös praktikplats, där man kan finna inspiration och ge sin kreativitet en chans att utvecklas. Jag har en tro på konceptet från första början. Det har blivit drivningskraften till framgången.

Fördelen med mitt yrke är att få vara sin egen entreprenör. Det är en enorm frihet som ger styrka och ökat självförtroende. Att få chansen i livet att göra något själv som du tror på och att kunna försörja dig på ditt eget intresse som du brinner för är tillfredsställande. Det är en fördel att få vara sig själv och styra över sig själv.

Nackelen är att det är både på gott och ont, som man ansvarar för allt i ett eget företag. Konkurrensen är väldigt stor inom smyckebranschen och det är svårt att hålla sig bland de främsta.

Mina arbetsuppgifter under en arbetsdag varierar. Eftersom jag har en ateljé i Hong Kong är det daglig korrespondens med dem via mail, där vi går igenom beställningar och leveranser. Vi har även en boutique och showroom i Malmö, där jag har kontakt med anställda gällande kundkontakter och ordrar. Ändringar, och de nya kollektionerna görs i ateljén i Höör. Vissa dagar kan vara väldigt intensiva och det blir arbete långt in på sena nätter. Precis innan den nya kollektionen kommer ut två gånger per år har vi skarpa deadlines att hålla och det är mycket att ansvara för och styra åt rätt håll.

Det finns ingen riktig typisk arbetsdag för mig längre, då jag har delegerat ut många utav mina tidigare arbetsuppgifter. Ena dagen så är det en typisk dag i ateljén i Höör och nästa dag kan vara en inköpsresa till Paris.

Det finns inga gränser inom smyckesbranschen. Det handlar om att komma rätt i tid på rätt plats. När jag började för drygt tio år sedan producerade vi aluminium smycken på gatan i Tokyo. Nu efter många år av erfarenheter säljer vi äkta silversmycken med ädelstenar till 21 länder runt om i världen. Hitta en egen väg eller ett eget koncept och vidarutveckla det själv. Tro på det du gör och gå vidare!