Kock

Jag heter Inge och jobbar som kock.

Jag valde mitt yrke på grund av
Matintresse sen unga år.

Varför valde du det yrket?
Jag behövde ett arbete och pengar, och halkade in på detta jobb av en ren slump.

Jag har följande utbildning
Självlärd. Jag har jobbat många år i hotellbranschen där jag startade som allt-i-allo och avslutade som köksmästare.

Fördelar med ditt yrke?
Det är variationen – att träffa olika människor, vara på olika ställen och ha blandade arbetsuppgifter. Det funkar grymt och är helt rätt för mig. Jag känner mig alltid väldigt välkommen, kollegorna blir glada när jag dyker upp och det smittar av sig till mig.

Nackdelar med ditt yrke?
Inget jag kan komma på.

Mina arbetsuppgifter en typisk arbetsdag
Alla dagar är bra! Kanske ska jag till exempel till Östergården, då vet jag att ett stort kök med goa människor väntar och att det blir mycket att göra hela dagen. Jag jobbar från sju till halv fyra utan några dödstunder – jätteskönt! Vi har olika turer i köket, jag kan hamna vid stora grytan, köra utskick, vara i matsalen eller sköta disk. Det går på rull, är mycket skratt och alla kommunicerar med varandra. Om något skiter sig räddar vi det tillsammans och även om det kan vara jobbigt har vi väldigt roligt – där har du en vanlig dag!

Utvecklingsmöjligheter?
Det finns massor av kurser som man kan söka om man är intresserad, så det är klart att jag kan fortsätta utvecklas. Någon gång kanske man också kommer till en punkt där man vill söka en annan tjänst och kommunen är ju en stor arbetsplats.

Övrigt intressant om ditt yrke
Kanske att man som kock i kommunen inte bara står i köket och lagar mat. Det ingår väldigt mycket sociala kontakter eftersom vi ofta är ute i matsalen och möter dem vi lagar för. Jag träffar kunder och gäster i alla åldrar; förskolebarn, skolelever, vårdpersonal och pensionärer som kommer till kommunens restaurang. Det är väldigt kul att se själva resultatet och få feedback på det man gjort.