Automationsingenjör

Automationsingenjör, Bravida Automation Skellefteå

Jag heter Hilda och jag är 36 år och har jobbat med fastighetsautomation i 14 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag älskar programmering och problemlösning. Jobbet är utvecklande och jag lär sig nya saker hela tiden.

Jag har följande utbildning
Elprogrammet med inriktning Automation

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Jag gick El med inriktning Automation i gymnasiet och började sedan som industrielektriker med att bygga styrsystem för bygghissar och provköra dessa. Efter det jobbade jag ett tag som installationselektriker innan jag började inom fastighetsautomation 2010.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Arbetet är mycket varierande och jag får eget ansvar att styra och planerat mitt arbete. Sen trivs jag väldigt bra i branschen, jag träffar mycket duktiga människor i många olika roller. Jag gillar att samarbeta och ta fram smarta och hållbara lösningar.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Tidspress är alltid en utmaning då vi på automation ofta ligger sist i tidplanen och är beroende av andra entreprenörer. Det gäller därför att vara proaktiv och ha en bra kommunikation med övriga entreprenörer.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Det är mycket varierande; Vissa dagar jobbar jag med programmering och visualisering av fastighetsautomation och då sitter jag på kontoret. Andra dagar är det idriftagningar och funktionsavprovningar ute på fält. Det blandas även med byggmöten, serviceuppdrag, projektplanering och utbildningar.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns bra möjligheter att utvecklas inom yrket, ny teknik gör att jag utvecklas tillsammans med branschen. Det finns även möjligheter att fortsätta sin karriär som till exempel projektledare eller inrikta sig mot tjänster inom energi optimering.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Väldig varierande, utvecklande och utmanande jobb i en växande bransch.