Operatör – Northvolt

Jag heter Nathalie och jag har jobbat på Northvolt som operatör inom batteritillverkning sedan September 2019.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag tycker att det är roligt att arbeta med maskiner samt att jag tyckte att Northvolt verkade som en spännande arbetsplats att arbeta på där man har goda möjligheter att utvecklas.

Jag har följande utbildning
Jag har gymnasieexamen som frisör och makeupartist men jag har industrierfarenhet sedan 6 år tillbaka då jag arbetat som tryckare.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Någon form utav industriell utbildning är en fördel, men erfarenhet inom industri väger även högt.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det är ett spännande yrke där vi lär oss nya saker varje dag, jag och mina kollegor brukar säga att ingen dag är den andra lik! Vi är dessutom de första i Europa som gör det här och det är superroligt att få vara delaktig i något så nytt! Man är med och bidrar till en ’grönare’ framtid samtidigt som man får träffa människor från hela världen.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det kan lätt bli långa arbetsdagar, så man vet inte riktigt när man kommer att komma hem till familjen på kvällen.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
På min process producerar vi elektroden som är en av huvudkomponenterna i våra batterier.
Vi startar alltid dagen med ett snabbt möte där vi går igenom målet för dagen, sedan förbereder vi våra maskiner för start! Vi har ständigt en dialog med både material hanterare, ingenjörer och andra team. Vi ’laddar’ våra maskiner med de material som de behöver och sedan producerar vi så mycket elektrod som målet är för dagen.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det finns otroligt mycket utvecklingsmöjligheter, inte bara inom rollen som maskinoperatör där man kan utvecklas inom de olika processerna. Det finns även möjligheter att bli bland annat teamledare om man har ambitioner för det.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Vi arbetar med folk från hela världen, bara i mitt team har vi folk från bland annat Colombia, Indien och Finland. Det hör till vardags att vi pratar engelska, vilket jag tycker är superkul!

Foto:  William Steel