Processoperatör

Processoperatör - Caroline
Jag är 29 år och jobbar som Processoperatör på Smurfit Kappa Kraftliner

Så här länge har jag arbetat i mitt yrke
Jag har jobbat i 2,5 år som processoperatör. Tidigare har jag jobbat inom olika serviceyrken.

Jag valde mitt yrke på grund av…
… att jag kände att jag ville byta inriktning, jag gillar utmaningar så efter att ha funderat på lite olika alternativ kom jag fram till att jag ville jobba inom pappersindustrin.

Jag har följande utbildning
Jag har gått en Ky-utbildning med inriktning mot pappers- och massateknik

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Kravet är gymnasieutbildning, gärna med inriktning teknik eller natur. Läser du även högskoleprogrammet med inriktning mot pappers- och massateknik har du goda chanser till jobb.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Det är ett fritt jobb, varierande, skiftgång, praktiskt blandat med problemlösning/optimering vid dataskärmarna inne i kontrollrummet.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det kan ta lång tid innan man ser resultat. Om man i början på ett skift ändrar något i produktionen syns det många gånger inte förrän vi gått hem för dagen. Man kommer i kontakt med varm massa, lut och het ånga och vissa gånger frätande media och farliga gaser. Jag gillar skiftgång men ibland kan det vara tråkigt att inte kunna umgås med vänner och familj under kvällar och helger.

En typisk arbetsdag för mig
Om driften går som den ska tar man prover och ronderar ute i fabriken för att upptäcka eventuella fel i ett tidigt skede och vid akuta problem eller planerade stopp går man dit och försöker lösa det. Är man inne i kontrollrummet jobbar man med optimering av processen.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Goda

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Jag jobbar på en mansdominerad arbetsplats och det kan nog verka avskräckande för vissa tjejer. Själv trivs jag jättebra, även om det i vissa situationer inte skulle skada att ha lite med muskelstyrka.