Robotsvetsoperatör – Nitator

Jag heter Wilhelm är 20 år och har arbetat på Nitator i 9 månader.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Genom min tekniska gymnasieutbildning fick jag chans till en praktikplats och jag valde Nitator. Denna praktikplats ledde sedan till ett sommararbete och nu har jag en tillsvidaranställning.

Jag har följande utbildning
Teknisk gymnasieutbildning under 3 år som var högskoleförberedande och sedan läste jag ett påbyggnadsår T4 och blev därigenom Gymnasieingenjör.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Tekniskt gymnasium.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Jag fick den teoretiska kunskapen genom min utbildning och sedan har jag fått den praktiska arbetslivserfarenheten här på Nitator. Det känns som man gör något viktigt och att det jag gör spelar en stor roll. Det är viktigt att arbetet jag utför är rätt från mig och det är betydelsefullt! Man känner ansvar för att det arbete jag gör inte ska innehålla något fel för då blir det ett större fel längre fram i kedjan. Man får även lösa problem vilket är viktigt för mig.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det kan bli varmt och är ibland tungt arbete men atmosfären just nu känns bra.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Jag ser till att det är rätt material, rätt fixtur och rätt program när jag laddar roboten. Viktigt att gaskåpan är intakt för att förebygga uppehåll i arbetsprocessen. Kontrollerar att bitarna som roboten svetsat är felfria. Blir det något fel på ett flertal bitar ändrar jag i programmet. Robotarna arbetar inte ryckigt som man kan tro utan de arbetar mjukt som musik ungefär! Det finns olika robotar och man lär sig mycket själv men det är aldrig fel med fler interna utbildningar.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är 
Som robotsvetsoperatör kan man inom Nitator utvecklas till att bli teamledare och även produktionsledare. Det är medarbetare som utvecklats internt och arbetar nu som mättekniker, kvalitetstekniker eller projektledare vilket är en bra framtidsutsikt.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är 
Robotkunskaperna jag får här kan man utveckla eftersom robotarna är framtiden inom produktionsindustrin. Jag skulle vilja vidareutbilda mig som maskiningenjör inom teknisk design.