Elektriker

Namn/ålder: Tim, 22 år

Yrke: Elektriker

Hur länge har du jobbat som Elektriker?
Sen jag gick ut gymnasiet, snart 4 år snart.

Varför valde du det yrket?
Lät som ett intressant jobb som även var bra betalt och inte behövde jätte många års utbildning efter gymnasiet. Så jag chansa på det och det visa sig vara rätt.

Vad gör du i ditt arbete?
Jag gör nyinstallation, renovering och service arbete av el anläggningar. Är mycket ute på byggen av nya kontor och skolor vilket är ganska intressant och se hur en liten gräsplätt kan sluta som ett flashigt kontor för ett högt uppsatt företag.

Fördelar?
Jobbar man som Elektriker har man ett ganska omfattande jobb som innebär många olika arbetsmoment så det blir inte särskilt enformigt utan man får göra mycket av olika saker.
Man lär sig även mycket av dom andra arbetsgrupperna som är ute på ett bygge t.ex. Snickare, Golvläggare, Rörläggare när man ser hur dom går till väga för att utföra vissa saker som man kan ta nytta av när man själv ska renovera hemma. Sen är lönen en ganska bra fördel med.

Nackdelar?
Den största nackdelen är nog arbetsmiljön. Det är mycket betongdamm, buller, och andra skadliga material som inte är bra för kroppen ute på byggen, speciellt på gamla renoverings byggen. Det kan även bli väldigt stressigt på slutet av ett bygge vilket påverkar det psykiska ganska mycket emellanåt med all press man har på sig.

Utvecklingsmöjligheter?
Man kan nog läsa vidare till ganska många saker med en Elektriker utbildning i grund och botten. Men den mest relevanta hade i så fall varit elingenjör.

Vilket program gick du i gymnasiet?
Jag gick El programmet

Hur var det att läsa till?
Det var relativt bra. Ganska mycket matte, olika formler och säkerhets föreskrifter man skulle lära sig men det kom med tiden. Sen var man tvungen och gå igenom alla tråkiga grundämnen och andra kurser som gjorde att vi fick lite dåligt med praktik, bara 6 veckor totalt vilket var lite dåligt. Men annars var det helt okej.