Fastighetsskötare

Jag heter Daniel, är 28 år och har jobbat som fastighetsskötare i sju år.

Varför valde du ditt yrke? 
Jag började sommarjobba tidigt, tror att jag var 15-16 år. Fick tipset om sommarjobbet från min farfar och farmor som bor i HSB och jag trivdes med arbetsuppgifterna.

Vilken utbildning har du?
Jag har grundskola och gymnasieutbildning. På gymnasiet gick jag industriprogrammet.

Vilken utbildning krävs för yrket?
Gymnasieutbildning eller motsvarade kompetens och B-körkort.

Fördelar med yrket
Den största fördelen är friheten. Jag kan lägga upp jobbet som jag vill under veckan med hänsyn till väder och vind förstås. Jag uppskattar också att få vara utomhus och få frisk luft hela dagarna. Dessutom är det bra att ha ett jobb där man får se ljuset även på vintern och slippa sitta instängd inomhus.

Nackdelar med yrket
Det största är väl vädret som inte går att påverka. Till exempel gör mycket regn gräsklippningen svår och med mycket snö kan det vara svårt att hinna få undan allt så folk kan ta sig fram på ett bra sätt.

Arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Klockan 06.40 kommer jag till jobbet. Tar en fika ihop med mina arbetskamrater och vi pratar igenom dagens jobb för att kunna samordna liknande sysslor på ett effektivt och bra sätt. Om det är en måndag börjar jag med att ta mig runt i mina tre bostadsområden för att se att det är rent och snyggt efter helgen. Jag har frukost 08.30 – 09.00 och då samlas alla arbetskamrater igen. Efter frukost drar vi igång maskinerna. Vi startar inte för tidigt av hänsyn till de boende, maskinerna stör ju en del. Då är det dags att klippa gräset, om det är den tiden på året. Här varierar ju uppgifterna med året och det kan handla om gräsklippning, trappstädning, fönsterputsning, snöröjning, sandupptagning eller lövupptagning. Men nu säger vi att dagens jobb är gräsklippning. Det jobbet är klart vid lunch. Min lunch är mellan 12.30 – 1300. Vi arbetskamrater träffas igen och här samordnar vi och planerar så att alla har tillgång till våra maskiner. Efter lunchen snyggar vi upp efter klippningen och klipper med mindre klippare på slänter och mindre ytor och kör med trimmer runt träden, utmed husväggar och kantsten. Det här tar resten av arbetsdagen och vid 16.00 går jag hem.

Utvecklingsmöjligheter inom yrket
Jag kan söka förvaltartjänster, det är en arbetsledande befattning som räknar på jobbet som fastighetsskötaren sedan gör. Förvaltaren har både kundkontakten, kontakt med det praktiska jobbet och lite administration att jobba med. Jag skulle också kunna söka jobb som reparatör, det är en funktion där man måste ha en bredd i sitt praktiska kunnande. Här möter man boende lite mera i lägenheterna och åker runt och servar inom ett större område.

Att tänka på med yrket
Det man kanske inte tänker på är att mitt jobb innebär väldigt många möten och kontakter med boende. Man kommer nära och blir en viktig kontakt. Man möter många olika åldrar och situationer så man måste kunna ta olika sorters folk på ett bra sätt. Det gör jobbet jätteintressant och man lär sig mycket som man har nytta av själv till vardags.