Eltekniker/Kontaktledningstekniker

Jag heter Jonas och är 26 år och har jobbat som eltekniker/kontaktledningstekniker i 5 år.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Jag tyckte att det verkade vara ett väldigt intressant yrke när jag gick gymnasiet, sedan hade jag hört mycket gott om det från en bekant.

Jag har följande utbildning  
Elprogrammet på gymnasiet, Inriktning Elteknik, sedan efter det har jag gått en KY-utbildning i Ängelholm på Trafikverksskolan till Kontaktledningstekniker

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Utbildning till Elektriker.

Detta är fördelarna med mitt yrke 
Man får vara ute i luften och arbeta med kroppen.

Kollegorna är fantastiska och hela stämningen på jobbet är väldigt positiv och bra.

Väldigt roligt och motiverande med att gå till jobbet varje dag, då man får nya utmaningar och utvecklingsmöjligheter var dag!

Detta är nackdelarna med mitt yrke 
Enligt min mening finns det inga nackdelar! Dom kalla och kyliga vinterdagarna vägs upp av fina sommardagar!

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
En typisk arbetsdag så kommer vi ut till vårat fordon, Vi har en Liftmotorvagn som det kallas. Med en lyftkran och personkorg på.

Startar upp maskinen och brygger en kanna kaffe medans vi planerar och ser över vad som ska göras idag, vilket material som behöver lastas och vart vi ska någonstans.

Vi ringer och ordnar de skydd vi behöver för att kunna arbeta säkert, både trafiksäkert och bryter strömmen.

Den som är förare kör ut till platsen vi ska arbeta på och där spänningsprovar vi så att det inte är någon ström i ledningen ovanför oss innan vi hänger upp en jordlina på kontaktledningen som skydd för oss om det mot all förmodan skulle bli ström där!

Efter dessa elsäkerhetsåtgärder hoppar jag och en kollega upp i personkorgen och börjar arbeta. Vi kan säga att denna dag är vi ute och besiktar, kollar så att det inte är några fel med anläggningen, då åker vi en viss sträcka och justerar och ställer in lägen på själva ledningen samt även smörjer och mäter vissa detaljer för att säkerställa att allt är tipptopp.

Lunchen äter vi en sån här dag i vårt lilla tåg.

Dagen avslutas med att vi åter tar ned våra elskyddsanordningar och tar oss tillbaka på spåret till den plats vi kom ifrån. 

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är  
Fordonsförare (lokförare), Elsäkerhetsledare.. Det finns väldigt många möjligheter för utveckling i branschen!

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är  
Det finns så väldigt många olika arbetsuppgifter än just den dagen jag beskrev, Du kan även en dag få koppla in ett element i en byggnad någonstans, eller byta en lampa! Så det är inte bara högspänningsledningar vi håller på med, utan man är ”vanlig” elektriker också.

Det är just detta jag trivs så bra med! 

Det är verkligen ett kanonjobb, Med möjligheter för alla!