Tågvärd

Jag heter Sebastian och jag jobbar som tågvärd.

Jag valde mitt yrke på grund av
Friheten. Möjligheterna att kunna göra skillnad för någon varje dag.

Jag har följande utbildning
Gymnasieutbildning och flera vidare utbildningar inom SJ

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Service och säkerhetsutbildning

Detta är fördelarna med mitt yrke
Man har stora mandat att kompensera kunder, som tågvärd får man ett förtroende och man förväntas tas ansvar. Men ansvar så växer man, i vissa lägen finns det bara ett rätt och fel. Men i andra situationer är inte detta lika tydligt, så blir det inte kanske alltid som man tänkt sig, då har man möjligheten att lära sig något nytt som blir en erfarenhet att ta med sig till nästa gång.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Allting handlar om balans. Ta kunna sätta fingret på något som är grunden till att en obalans sker är inte det lättaste. Är man bara medveten om att kunden inte är arg på mig utan på någon händelse som jag inte kan påverka så finns det inga nackdelar.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Dagen börjar oftast med att förbereda mig själv och mina kollegor på hur arbetsdagen kan komma att se ut, sen är det ut och möta våra kunder som alla har olika behov. Försöka att uppnå och överträffa mina kunders förväntningar men även göra en bra resa för oss alla. Kort och gott att jobba med säkerheten ombord på tåget och servicen.
Se kunder, servera mat, hålla rent och snyggt i tåget, sälja varor, boka taxi, ordna med olika kompensationer och ge information.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Man kan säga att dom är ganska stora, alla vet nästan vad en tågvärd är och kan förstå vilken otrolig potential man innehar om man har jobbat på järnvägen i Sverige. Så man kan lugnt säga att utvecklingsmöjligheterna är oändliga.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
En otrolig gemenskap på järnvägen. Man får vänner som man aldrig träffat tidigare. Vi hjälps åt på ett sätt som suddar ut gränserna emellan företag och olika arbetsgrupper.