Frisör

Sanna, 22 år

Vad jobbar du som? 
Jag jobbar som frisör.

Hur länge har du jobbat som frisör? 
I ungefär 2 ½ år.

Varför valde du det yrket? 
Jag har nog alltid varit intresserad av frisöryrket. Det var inget att som lockade mig direkt. Jag tyckte det verkade vara ett väldigt roligt och intressant yrke.

Vad gör du i ditt arbete? 
Det blir väldigt mycket klippningar. Även färgningar och permanentningar. Det blir också mycket småprat med kunderna.

Fördelar: 
Jag är egen företagande, jag hyr en stol i en salong. Vilket betyder att jag bestämmer allt själv. När jag ska ha semester, mina tider osv. Det är även ett väldigt varierande yrke, där man träffar mycket människor. Det är aldrig samma sak varje dag, vilket gör de väldigt roligt. En annan positiv sak är att man kan fixa vid håret när man vill på arbetsplatsen.

Nackdelar:
Det blir långa dagar, sena kvällar och helger. Sedan är det väldigt slitsamt för kroppen. Man står mycket dagarna, vilket blir jobbigt för kroppen. Massage och träning hjälper väldigt mycket. En nackdel är även att du inte kan ta semester hur länge som helst. Eftersom du lever på dina kunder. Är man borta för länge tappar man lätt kunderna.

Utvecklingsmöjligheter? 
Det finns alltid kurser och utbildningar man kan läsa. Man kan t.ex. läsa färg/kemi och bli frisörtekniker. Man kan även bredda sig och bli make up artist eller liknande.

Vilket program gick du i gymnasiet?
Jag gick frisörlinjen

Hur var det att läsa till det?
Jag tyckte det var väldigt kul och spännande. Självklart var det väldigt hård press hela tiden. Intagningspoängen var höga, så man hade hela tiden pressen på sig. Men det var väldigt kul att få göra något man tycker väldigt mycket om i sitt skolarbete.