Simlärare

Jag är 20 år och har jobbat 6 månader som ansvarig simlärare.

Varför valde du ditt yrke?
Det är en chans för mig att få dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter som elitsimmare. Få barn att inse vikten av att kunna simma och det roliga med sporten.

Vilken utbildning har du?
Specialformat idrottsprogram på gymnasiet, simlärarkandidat, teknikskoleinstruktör, första hjälpen och HLR (hjärt- och lungräddning).

Vilken utbildning krävs för yrket?
Simlärarkandidat, teknikskoleinstruktör, första hjälpen och HLR (hjärt- och lungräddning).

Fördelar med yrket
Jag får se barn utvecklas. Se att barnen genom mitt engagemang kan finna glädje, i en sport jag håller av, och lära sig simma. Jag är lika stolt varenda gång ett barn klarar av ett simmärke.

Nackdelar med yrket
Jag bor nästan i simhallen, eftersom jag fortfarande simmar själv och samtidigt är tränare. Dessutom så ser man ut som ett russin efter några timmar...

Arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Eftersom jag är ansvarig för alla utbildningsgrupper i vår simförening har jag en del pappersarbete förutom simträningen. Mina dagar är väldigt olika. Två dagar i veckan har jag bara simlektioner, en tredje bara pappersarbete och en fjärde båda delarna. En dag kan t.ex se ut så här: Jag går ner till kansliet vid 12.00, svarar på mejl och telefonsamtal. Strukturerar bland programmen och pärmar. Skriver ner passen för de olika träningsgrupperna. Byter om. Förbereder lektionerna genom att ta fram allt material vi ska använda oss av. Sen har jag ca 5 st grupper. När första gruppen kommer får barnen sätta sig på en bänk och vi pratar lite. Sen har vi upprop och lite uppvärmning innan barnen får ställa sig på kanten, för att få hoppa i. Med de minsta barnen är det mest lek och vattenövningar. Men med de lite äldre barnen blir det mycket tekniksimning, flytning och andra viktiga övningar. Efter simlektionen sätter sig barnen på bänken igen och jag frågar dem om de har haft roligt och vi pratar lite. Efter dagens alla grupper samlar jag och mina assistenter in materialet och samlas för att prata igenom dagen, hur det har gått, vilka problem vi haft och hur vi kan lösa dem.

Utvecklingsmöjligheter inom yrket.
Man kan antingen gå från simlärarkandidat till simlärare, minisiminstruktör och babysiminstruktör eller...
så kan man gå från simlärarkandidat till teknikskoleinstruktör till ungdomstränare (9-13 år) till ungdomstränare (13-16 år) till elittränare junior och till elittränare senior. Sedan finns det andra kurser man kan gå för att bli en ännu bättre tränare och få ännu mer kunskap.

Att tänka på med yrket
Det är en stor fördel om man själv har hållit på med simning innan, eftersom man har en helt annan förståelse då. Men alla kan faktiskt bli simlärare. Engagemang är framgång. Är du engagerad så tycker barnen det är roli