Exekutiv Producent

Yrke:Exekutiv Producent

Arbetpslats:Sveriges Television, Stockholm

Förnamn: Haida

Ålder: 33

Så länge har jag arbetat med mitt yrke:
Jag började jobba på SVT 2013 med lite allt möjligt (Bildproducent för SVT Play, fotograf, gästbokare osv) och från 2015 började jag jobba som exekutiv producent.

Jag valde yrke på grund av:
Jag har alltid varit kreativ och tyckt om att se på TV. Tycker om att ha många bollar i luften. Gillar att ena dagen inte är den andra lik.

Jag har följande utbildning:
Jag har läst TV-produktion i nya medier på Luleå Tekniska Universitet.

Denna utbildning krävs för mitt yrke:
Jag tror man kan komma in på olika sätt på SVT. Man behöver inte just ha läst TV för att göra det jag gör. Det jag tycker om med SVT är att man alltid har möjlighet att växa och testa på nya saker. Jag kom in på SVT 2013 som något helt annat och idag gör något jag inte alls läste i min utbildning.
Mycket tror jag handlar om att visa framfötterna och vara tydlig med vad man vill.
Jag känner en del som har kommit in som praktikant via en skola och sen fortsatt att jobba hos oss

Detta är fördelarna med mitt yrke:
Som exekutiv producent är det väldigt mycket fokus på innehållet och säkerställa att programmet följer SVTs policy. Jag har en möjlighet att tycka och bolla mina tankar med med mina kollegor.

Detta är nackdelarna med mitt yrke:
Jag kommer inte på så många nackdelar, Periodvis kan det vara mycket men det finns alltid återhämtning.
Sen kan det vara lite svårt ibland att släppa jobbet när man kommer hem 😊
Det kan vara att man ser en film på TV och får en idé. Eller en person som man blir extra nyfiken på och kollar upp. En programidé som kommer till en när man står i kö i matbutiken.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag:
Mina dagar kan se olika ut beroende på var vi är i produktionen. Ibland kan det gå en hel dag till möten. Just nu jobbar jag med ett program som heter ”1 mot Sverige” som är ett storslaget frågesportprogram där vi har en tävlande i studion som möter resten av Sverige via DUO-appen.
I början av ett projekt är det alltid väldigt mycket.
Nu går vi in i avsnitt 7 och vi har hittat formen.
Det jag gör är att jag kollar på avsnittet som vi sände veckan innan, återkommer med feedback till producenten. Min feedback kan variera och kan vara allt från något i manuset till ljuset i programmet.
Jag kollar sedan på alla inslag som ska sändas kommande vecka. Jag har tidigare tittat på inslagen men nu är det med andra ögon eftersom det ska gå på tv om några dagar. Jag säkerställer att det är något vi kan sända på SVT.
Jag läser manus och ger feedback.
Jag är på plats i studion varje söndag och är med när vi tittar på alla experiment vi gör. Där kan det dyka upp lite allt möjligt. Här är sista chansen att putsa och fixa inför livesändningen.
Sedan kl 20-21 är det livesändning och då kan man inte göra så mycket. Men visst ibland säger man till om det är något.
Parallellt med allt det ovan gör jag en massa andra saker också då man oftast har flera andra program igång.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke:
Nu har jag jobbat i flera år med det jag gör och utvecklas hela tiden. Jag kommer nog aldrig känna mig fullärd. Inget projekt är det andra likt även fast slutresultatet är detsamma, ett program som sänds på TV och Play.
Vi går allt mer från linjär tv till online. Den digitala utvecklingen som pågår tycker jag är sjukt spännande.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke:
Det är ett superkul jobb. Man lär känna väldigt mycket människor. Man får vara med och inspirera och skapa innehåll till tittarna som sitter hemma. Det är kul att hålla tittarna sällskap om än i form av innehåll på TV/Play.
Sist men inte minst det händer något nytt hela tiden och man är aldrig ensam. Kollegor finns alltid och vi jobbar som ett team, tillsammans.