Hästskötare

En travhästskötare har ett antal hästar vars dagliga skötsel de ansvarar för. Man har tre övergripande arbetsuppgifter:

  • Skötsel och träning av hästar
  • Skötsel av stallet
  • Utselning vid travlopp

Hästskötaren ser till att hästen mår bra och tränas enligt det träningsupplägg som travtränaren bestämmer. En hästskötare kommer nära hästarna och får umgås med dem dagligen. Kanske är det hästskötaren som känner hästen bäst? Som hästskötare får du ta hand om hästen både i framgång och motgång. Du får följa med på tävling och fira vinster men också pyssla om hästen när den till exempel blir skadad och behöver vila.

–Hästnäringen och särskilt travsporten är i stort behov av utbildade hästskötare. Efter en examen från naturbruksprogrammet profil trav har du jobb, säger Jan Halberg, ordförande i Travtränarnas Riksförbund och sportchef på travsportens riksanläggning Wången.

En diplomerad hästskötare har god kännedom om hästens anatomi och fysiologi och  grundläggande hovvård. Hästskötaren kan grunderna i sjukdomslära och kan motionera och träna hästen på olika sätt och har stenkoll på utrustning och stallmiljö.

–Hästskötarna är otroligt viktiga i teamet kring en framgångsrik tävlingshäst, säger Jan Halberg.

Den som vill bli hästskötare läser naturbruksprogrammet inriktning hästhållning och kan välja olika profiler; ridsport, trav eller islandshäst.

 

Foto: Thomas Blomqvist/TR Media

Foto: Thomas Blomqvist/TR Media

Foto: Thomas Blomqvist/TR Media