Geolog – Talga

Jag heter Iana  och är 26 år. Jag har jobbat som geolog sedan 2020 så cirka 4 år nu. Jag har arbetat både som fältprospekteringsgeolog och en kort tid som produktionsgeolog i gruvan.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap och naturen. Jag tycker att det är fascinerande att kunna få så mycket information av att bara titta på en sten. Fanns det ett hav eller en vulkan här, för miljoner år sedan och vad innebär det för samhället? Går det att bygga en tunnel eller ett hus på den marken? Varför växer den typen av flora här och inte där? Geologi levererar!

Jag har följande utbildning
Jag har pluggat en geologi och ingenjör masterexamen i Frankrike men det finns flera möjligheter att studera geologi i Sverige. Flera välkända program finns också i EU för de som vill uppleva studentlivet utomlands.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
En kandidatexamen inom geologi är ett minimikrav för jobbet men de flesta geologer har en masterexamen. De som är väldigt intresserade av forskning och studier kan även fortsätta med doktorandstudier (phD).

Detta är fördelarna med mitt yrke
Att bli geolog är fantastiskt för de som gillar variation! En del av tiden jobbar jag på kontoret med planering och den andra är jag ute i skogen med snöskoter eller fyrhjulig för kartering eller så jobbar jag med borrning, vintern som sommar. Arbetsuppuppgifterna i sig är väldigt intressanta, man känner sig ibland som en utforskare eller en detektiv när vi upptäcker en malmkropp och börjar samla bevis på varför det hamnade här och inte där.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
När man jobbar som geolog i en gruva eller med prospektering, då kan man inte alltid välja i vilken stad man vill bo eller jobba. Vi måste vara där mineraler finns! Men var inte rädd, det finns möjligheter i hela Sverige och ännu mer utomland.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Som sagt, ingen dag är den andra lik. Jag brukar jobba mycket med planering av prospekteringskampanj (vilken metod kommer vi använda? Vart ska vi åka? Blir det i vinter eller i sommar? Ska vi kartera eller borra?) och sen, blir det tiden för fältarbetet. Vi kanske blir flera dagar i veckan ute i skogen, letar efter stenar och mineraler, dokumenterar allt vi hittar, ta flera prover som vi kommer senare att analysera på laboratorier tills vi vet var och hur stor är malmen, lite som en skattjakt faktiskt! Om vi gör borrning, så är det mycket samarbete med konsulter, sen borrkärnakartering och geokemi data analysering.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
När man börjar som ”junior” geolog, brukar man arbeta mycket med grunduppgifter som borrkärnors kartering, men snart kan man utveckla sig som projektgeolog och ta mer ansvar inom bland annat prospektering planering eller forskingstudier. Då får man övervaka ett helt projekt och samordna jobbet med kollegorna och konsulter.

Som geolog, kan man jobba på många olika områden som i gruvan, i prospektering, i stan med byggnadsprojekten, med miljö och vatten, etc. för stora och små företag eller myndigheter och universitetet.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är
Ni skulle inte tro hur användbara mineraler är i vårt dagliga liv. De finns i nästan alla vardagliga föremål och inte bara i high-tech utan även i papper, mediciner, glas, färg, allt möjligt!