Kemist – Ragn-Sells

Jag heter Per och har arbetat i återvinningsbranschen sedan 1995.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag halkade in på yrket – jag fortsatte på spåret som mitt gymnasieval la grunden för och hade läst kemi på högskolan. Sen dök det upp en möjlighet och jag hoppade på ett jobb som kemist.

Jag har följande utbildning
Min högsta utbildningsnivå är en ingenjörsutbildning med inriktning kemi på högskola.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Det krävs framför allt ett intresse och förståelse för kemi. Det är meriterande med akademiska kunskaper, men inget krav. Du behöver vara bra på att administrera. Mycket i rollen som kemist hos oss lär man sig av kollegor och situationer som dyker upp.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Jag styr mina dagar själv och det är väldigt varierande arbetsuppgifter. Allt från sortering av farligt avfall till utbildningar och kundbesök. Jag jobbar över en stor geografi och får bidra med min expertis där det behövs. Vissa dagar blir det mer administration och nästa dag står jag hos en kund och sorterar bland kemikalier.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Variationen för att det ibland blir många olika saker på en gång och det kan vara lite stressigt. Ibland blir rollen lite ensam där jag sitter, men vi har ett bra team av kemister inom bolaget så vi hjälps åt när det behövs.

Det kan också vara riskfyllt, därav det är viktigt att vara noga med säkerheten. Eftersom jobbet till viss del sker ute hos kund kan det förekomma utmanande arbetsmiljö som vi på Ragn-Sells inte kan påverka.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Jag skulle inte säga att jag har någon typisk arbetsdag, vilket är det roliga. Det är allt från avsättningsfrågor (hur vi kan ta hand om insamlat material/avfall), utbildningar, göra materialdeklarationer, kundbesök och kemiska bedömningar. Det är absolut inte allt men kanske beskriver variationen på ett bra sätt.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det är inte helt givet men det finns olika typer av specialistroller inom branschen. Kunskapen kring kemi och farligt avfall är väldigt eftertraktad inom återvinningsbranschen.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke är

Man får se många intressanta miljöer. Jag har varit på kärnkraftverk, båtar, universitet och säkerhetsklassade verksamheter. Jag behöver följa säkerhetsrutiner men måsta också vara kreativ och hitta på nya lösningar på hur vi kan hantera avfall och material.

Sen är det såklart positivt att kunna bidra till återvinning och cirkulära lösningar där det är möjligt.