Förskollärare – Borås stad

Jag älskar mitt jobb. Varje dag.

Det är svårt att byta yrke när man trivs. Men jag var tvungen för jag kände att jag ville hinna jobba med barn någon gång i livet också, inte bara med blommor. Alla omkring mig sa att det var självklart att jag skulle bli förskollärare och jag har inte ångrat det en sekund.

Det var enkelt att få jobb efter examen. Jag gjorde en del av min verksamhetsförlagda utbildning på Äspereds förskola och tyckte om den goa känslan och det fina arbetsklimatet där så jag sökte mig dit. Den ligger så fint också med skogen och hästhagar helt nära. Vi är ofta ute i naturen och lär oss av den.

På vår förskola är vi noga med att barnen får vara i centrum och att vi synliggör dem och vad de intresserar sig för. Det bästa med mitt yrke är att få vara delaktig i deras lärprocesser och vara med om ögonblicket när de blir medvetna om att de lär sig något.

Det är inte klokt vilka möjligheter jag får inom Borås Stad! Jag har världens bästa chef som ger mig massor av utmaningar så att jag får möjligheter att utvecklas. Inte bara i samtalen och samspelet med barnen och i samarbetet med mina kollegor, som jag lär mig så otroligt mycket av, utan också genom att jag får chansen att fortbilda mig. Sedan jag började jobba i höstas har jag gått en processledarutbildning och har blivit utvecklingspedagog för våra avdelningar. Dessutom är jag med i projektet Läslyftet som verkligen är något fantastiskt. Här lär vi oss olika sätt att utveckla undervisningen när det gäller läs- och skrivutveckling. Exempelvis kan jag tillsammans med femåringarna läsa en bok och diskutera olika dilemman i den. Barnen får tolka texten utifrån sina erfarenheter och fundera över hur de själva skulle gjort i olika situationer.

Det låter kanske fånigt, men det här är inte bara något jag säger: varje dag sätter jag mig ned några minuter och tänker på hur mycket jag älskar mitt jobb. Utbildningen i sig var både rolig och meningsfull. Yrket har blivit allt jag tänkt och mycket mer. Från början tänkte jag nog att det mest skulle handla om att vara med barnen. Men det handlar om så mycket mer, främst om att ge dem grunden för det livslånga lärandet.