Gymnasielärare

Namn/ålder: Jeanette, 30 år

Yrke: Gymnasielärare i foto och svenska

Hur länge har du jobbat som lärare? 
Jag fick min lärarexamen 2007

Varför valde du det yrket?
Det hela började med att min pappa ledde mig in på den fotografiska banan. Vi hade mörkrum hemma och stod ofta där och kopierade semesterbilder tillsammans. På detta sätt väcktes mitt intresse för fotografi. När jag gick i gymnasiet köpte jag min första kamera. Efter studenten gick jag en del fotoutbildningar och jobbade även som fotoassistent under ett par år, samtidigt som jag startade eget. Under denna tid fanns hela tiden planerna på att en dag ge mig in i skolvärlden, och efter en del frilansande tog jag beslutet att utbilda mig till gymnasielärare i foto och svenska. Några år senare var jag färdig och såhär i efterhand måste jag säga att jag är helnöjd med var jag har landat.

Vad gör du i ditt arbete?
Jag undervisar i mina ämnen, svenska och foto. Jag planerar även kursernas upplägg, lektioner och projekt. Jag är också mentor för en klass.

Fördelar med ditt yrke?
Det finns massor av fördelar. Det jag gillar mest är att läraryrket är så fritt och varierat. Det finns utrymme för att vara hur kreativ som helst. Jag blir aldrig uttråkad, för det händer saker hela tiden. Dessutom tycker jag att ungdomar i gymnasieåldern är väldigt roliga att ha omkring sig. Som lärare blir jag konstant utmanad och inspirerad av mina elever.

Nackdelar med ditt yrke?
Det är lätt att ta med sig saker hem och att liksom aldrig stänga av, men jag blir bättre och bättre på att trycka på off-knappen.

Utvecklingsmöjligheter?
Det skulle väl vara att gå från att vara lärare till att vara skolledare, men det är ingenting som intresserar mig. För min del räcker det med den frihet jag har vad gäller att utvecklas som lärare, t.ex. att testa nya undervisningsformer, leda olika projekt eller att utvecklas inom mina ämnen.

Vilket program gick du i gymnasiet?
Jag gick medieprogrammet. 

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
Det krävs utbildning i de valda ämnen man ska undervisa i, samt lärarutbildning. 

Något du vill tillägga om ditt yrke?
Våga testa!