Brandman – Räddningstjänsten Mälardalen (RTMD)

Jag heter Anton och är 28 år och har jobbat som brandman i 6 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag har sedan väldigt ung ålder varit intresserad av både polis, ambulans, och brandkår. För mig kändes det perfekt att ha ett jobb där jag får hjälpa människor, utföra roliga övningar, träna och hålla mig igång. Till slut blev det brandman och det blev väldigt bra!

Jag har följande utbildning
Skydd mot olyckor, 2 år
Tillsyn A, 15v
Räddningsdykare, 8 veckor

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Skydd mot olyckor, 2 år

Detta är fördelarna med mitt yrke
En stor fördel för mig är att jag efter 3 år fortfarande får gå till jobbet och känna att jag lär mig nya saker. Det krävs att man är väldigt allsidig som brandman, vilket gör att den personliga utvecklingen aldrig stannar av. När man åker på larm så känner man att man gör nytta, och att jobba så tajt i grupp ger en slags lagkänsla. Man har i stort sett en extra familj att stödja sig mot.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det finns många bra minnen från larm. Men det finns även tråkiga minnen. Tyvärr är det oundvikligt att man möts av jobbiga situationer där alla inte klarar sig. Men det är därför vi finns. För att ge personer i nöd den absolut bästa chansen vi kan ge.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
På början av passet görs en kontroll av all personlig utrustning, och av larmfordonen. Beroende på vilken veckodag/natt det är så har man olika agendor. Vissa dagar är det övningar planerade. Man kanske klipper av taket på en bil, övar HLR, jobbar med stegar, släcker bränder, dyker m.m.

En annan dag kan vi ha som rutin att se till att alla verktyg och bilarna fungerar som de ska. Man gör funktionskontroller och tvättar av allt. En dag/vecka åker vi ut och gör hembesök. Det innebär att man åker till flerfamiljshus och berättar för de boende hur man gör om det börjar brinna.

Varje pass som man jobbar har vi inlagd fys (fysisk träning). Det är en viktig del i vardagen då man på larm kan ställas för väldigt fysiskt krävande uppgifter. När det går larm så släpper man det som man håller på med och fokuserar helt på uppgiften. Vi får kort information kring vad som har hänt (brand, trafikolycka osv.) och löser därefter situationen som en grupp. Ibland med stöd av polis och ambulans.

På helgpass åker vi och simmar, och ofta lagar vi middag tillsammans

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Styrkeledare
Insatsledare
Vattendykare
Tillsyn A

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Enligt mig bör en bra brandman vara öppen och samarbetsvillig. Allt man ställs emot gör man tillsammans. Bra att vara lyhörd, empatisk och driven. Man behöver inte vara 2 meter lång och bänka 150kg. Det viktiga är att man kommer in med vilja och ett stort hjärta på rätt ställe.

Självklart är det inte en dans på rosor. Det är ett fysiskt arbete som ställer krav på en livet ut. Men att träna sig stark kan alla som motiverar sig göra.

Vill du ha ett fysiskt, praktiskt, och givande yrke där inget larm är det andra likt? Vill du lösa problem i grupp med målet att hjälpa människor?

Bli brandman!