Brandman – Räddningstjänsten Örnsköldsvik

Jag heter Joel och är 33 år och har arbetat som brandman i 8 år.

Jag valde mitt yrke på grund av
Jag har alltid velat ha ett yrke där dagarna inte är varandra lik, samt att jag vill arbeta ihop med andra människor och få känna en "lagkänsla." Att få arbeta med ett yrke där jag dessutom får hjälpa andra, och vara del i en räddningsaktion är väldigt motiverande!

Jag har följande utbildning
Jag har studerat SMO, Skydd mot olyckor, under 2 år och fick därefter jobb som brandman.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Skydd mot olyckor, 2 år eftergymnasial utbildning.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Att få jobba nära andra människor i ett team och få vara med och utveckla mitt och vårat arbete på stationen.

Ett fysiskt yrke är väldigt stimulerande för mig, och jag trivs med att inte riktigt veta hur en dag kan komma att utvecklas.

Som brandman ska man också vara väldigt bred och kunnig inför många olika situationer, vilket gör att man aldrig blir färdiglärd och det är också motiverande.

Du får även vara med i en större del av samhällets skydd mot olyckor vilket både är intressant och roligt.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Eftersom vi bemannar brandstationen dygnet runt hela året blir det en hel del helgjobb, och även under högtider. Vi får också vara med om en hel del tragiska olyckor som inte är så roliga att vara med om, men som ändå är en del av jobbet.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag

Vi börjar alltid med att samlas och gå igenom vilka positioner vi har under arbetspasset, och får även höra vad som är planerat samt vad som hänt föregående arbetspass.

Därefter kollar vi alltid vår personliga utrustning och alla fordon.

Under dagen varierar ett arbetspass att genomföra och planera övningar, underhålla och reparera utrustning, åka på larm, arbete inom personliga ansvarsområden, etc.

Varje arbetspass innehåller dessutom 1 timme fysisk träning för att upprätthålla den fysik som krävs för jobbet som brandman.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Det går utbilda sig vidare till styrkeledare i första steget, sedan även till insatsledare och andra ledningsfunktioner.
Under utbildningen ges även möjlighet att läsa en utbildning i tillsyn, vilket öppnar möjligheter att bli brandinspektör.

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är
Vi åker på många olika typer av larm, det kan vara bränder, trafikolyckor, sjukvårdsuppdrag, skogsbränder, vattenlivräddning, farliga ämnen, med mera.
Som brandman jobbar du alltid i ett team, och är aldrig ensam. Men för det kommer du alltid ställas inför personliga utmaningar där du får ta snabba beslut under press. Du är en del i ett team som ska få en räddningsinsats att fungera, och det är väldigt kul!
Utöver den operativa biten får man ett roligt arbete, som alltid erbjuder varierande dagar och gemenskap med andra kollegor!