Insatsledare och olycksutredare – Räddningstjänsten Medelpad

Jag heter Mattias och har jobbat inom räddningstjänsten sedan 2002.

Jag valde mitt yrke på grund av
Det var lite av en tillfällighet. Jag kom i kontakt med folk från räddningstjänsten i samband med att jag gjorde lumpen som flygplatsbrandman. Det väckte intresset som sedan gjorde att jag sökte mig till just brandmannayrket.

Jag har aldrig gått till jobbet och tyckt att det varit tråkigt. Har arbetat på nästan alla positioner som det går att jobba på: brandman, styrkeledare och insatsledare.

Jag har följande utbildning
I grunden har jag en gymnasieutbildning utan yrkesinriktning. Jag blev anställd på räddningstjänsten innan den nya utbildningen till brandman kom till, så jag hade anställning och gick därefter brandmannautbildningen.

Under yrkeskarriären har jag sedan vidareutbildat mig med befälsutbildningarna Räddningsledare A och Räddningsledning B. För min tjänst har jag också genomgått utbildningar som tillsynsförrättare samt utbildning i olycksutredning på Karlstads universitet och brandplatsundersökning hos NFC och MSB.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
För min operativa roll som insatsledare är kravet en brandmannautbildning och sedan befälsutbildning räddningsledning B, eller enligt den nya utbildningsstegen som då heter Ledningskurs 2 - insatsledare. För min andra del i tjänsten har jag behov av utbildning inom tillsynsverksamhet, olycksutredning och brandplatsundersökning.

Detta är fördelarna med mitt yrke
En känsla av att alltid arbeta för att samhället ska bli säkrare. Vi gör stor nytta när människor tyvärr hamnat i jobbiga situationer och vi har en möjlighet att verkligen kunna hjälpa till.

En annan viktig uppgift som räddningstjänsten har är att hela tiden arbeta för att olyckor inte ska inträffa. Det gör vi genom utbildning och kontroller för att människor ska kunna vara säkra i samhället.

En stor fördel med yrket som brandman är den gemenskap som finns på stationerna och skiften. Det blir lite som en andra familj där vi ofta kommer väldigt nära varandra och blir bra vänner. En annan jättestor fördel med yrket är möjligheten att få hålla sig i bra fysisk form under hela yrkeskarriären. Den fysiska formen är viktig för all operativ personal och du har stor möjlighet att kunna träna kroppen bra under arbetstid.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det finns alltid någon som jobbar – med andra ord jobbar vi under obekväm arbetstid. Helger, storhelger och så vidare ingår i jobbet.

Det förekommer också händelser som kan upplevas jobbiga, det är ofrånkomligt. Men det finns planer och ett tänk för hur man ska ta hand om sig själv och personalen för att klara av händelser som är psykiskt jobbiga.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Min tjänst är delad 50/50. Halva arbetstiden arbetar jag operativt insatsledare. Det innebär att jag i regel blir räddningsledare på de händelser jag är larmad på och ansvarar för vilket mål vi har med insatsen och hur vi ska göra för att nå målet. Insatsledaren är som en arbetsledare på skadeplatsen och leder de larmade styrkorna ute på olycksplatsen. Den andra delen av arbetet arbetar jag som olycksutredare och tillsynsförrättare.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Som brandman finns möjlighet att specialisera sig inom något område som är intressant. Alla olyckstyper har några personer som arbetar inom det funktionsområdet för att förbättra arbetssätt, metoder och tekniker samt material. Det bygger en hel del på vad man själv är intresserad av.

Efter något eller några år är det möjligt att läsa vidare till befäl och arbetsledning alternativt fortsätta fördjupa sig i något specifikt arbetsområde.