Instruktör – Räddningstjänsten Syd

Jag heter Patrik och är 23 år och har jobbat som instruktör i 3 år.

Jag valde mitt yrke på grund av 
Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa människor i situationer som de själva inte kan reda ut, såsom vid olyckor. Den egentliga tanken var att jag skulle bli brandman men under min praktik som jag hade under utbildningen på brandstationen fastnade jag mycket för just utbildningar. Det är kul att ge människor verktygen att kunna begränsa/förebygga olika skador och olyckor.

Jag har följande utbildning  

  • SMO (Skydd mot olyckor) 2 år
  • HLR-Instruktör
  • Instruktör Heta Arbeten
  • Sjukvårdsinstruktör

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
SMO (Skydd mot olyckor), en 2-årig eftergymnasial utbildning som drivs av MSB i Revinge.(MSB står för Myndigheten för samhällsskydd för beredskap)

Detta är fördelarna med mitt yrke
Jag träffar nya människor nästan varje dag och jag hör och ser mycket intressanta saker. Fördelen med mitt yrke är också att jag ger förutsättningar till människor att minska antalet olyckor och framförallt kunna hantera och agera i vissa situationer. Mötet med människor är för mig det roligaste, jag får mycket intressanta frågor och man lär sig enormt mycket av just frågor. 

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Nackdelar kan vara att man hamnar i en grupp som är ointresserade av det budskap jag försöker få fram. Men det är också en utmaning som instruktör att försöka vända det till ett intressant ämne som engagerar folk. 

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag 
Jag kommer till stationen på morgonen, skriver ut deltagarlistor och packar bilen för diverse utbildningar. Det material som ska användas beror på vilken typ av utbildning som ska hållas. Jag anländer till kunden en stund innan utbildningen börjar så att jag hinner ställa fram och förbereda för kursen. Utbildningen dras igång och håller normalt på i ca 3 timmar. Efter kursen brukar mycket frågor komma upp som jag får svara på. Därefter bär det oftast av till nästa kund om det är inbokade fler utbildningar. Annars åker jag tillbaka till stationen för att återställa material och dylikt. 

Några veckor innan utbildningarna tar jag kontakt med kunden och går igenom vilka tider osv som gäller så att allt är korrekt. Då brukar även lite frågor dyka upp som kan svaras på direkt. 

Ibland besöker vi kunder som vill ha en specialanpassad utbildning, då träffar vi kunden och tar lite bilder osv i deras miljö och går igenom vad de vill lägga vikt på samt hur deras förutsättningar är. Därefter sätter vi oss ner och tar fram ett material som då är anpassat till just den verksamheten.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är  
Möjligheterna att utvecklas som instruktör är jättestora. Det kan dels vara att lära sig mer om ämnet, t.ex. hjärt- lungräddning, men det kan också vara att utveckla mitt eget pedagogiska framträdande. 

Det finns alltid en utvecklingsbit inom detta område. Nya råd och anvisningar, utveckling av material och framförallt arbetssätt ändras ofta. Det gäller att vara uppdaterad. 

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är  
Jag tycker det är viktigt att försöka få människor att våga agera vid någon form av olycka. Det är viktigt att påpeka att man inte kan göra fel och att människors insats verkligen har stor betydelse vid en olycka!