Polis

Andreas är 32 år och arbetar som polis. Det finns många olika typer av poliser. Den typen Andreas är kallas för ordningspolis. Andreas valde polisyrket för att det verkade spännande och intressant.

Utbildning på Polishögskolan krävs om man vill arbeta som polis. Andreas studerade på Polishögskolan i Stockholm.

Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige: Umeå universitet, Södertörns högskola i Huddinge utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitet i Växjö samt på Malmö universitet. I Umeå, Växjö och Borås kan du läsa utbildningen på distans.

Fördelarna med yrket är många enligt Andreas. Det är roligt att gå till jobbet när arbetsuppgifterna är spännande och varierande. Arbetet som polis ger en bra inblick i hur samhället fungerar. Det känns bra att hjälpa utsatta människor och arbeta mot brottslingar.

Nackdelarna med yrket är att det kan kännas jobbigt att uppleva tråkiga och hemska situationer.

Arbetsuppgifterna under en dag på jobbet varierar mycket. Arbetet styrs av vad som händer. Andreas berättar att han ingår i en grupp av cirka 15 poliser som åker parvis i polisbilar. Poliserna beordras att köra till olika händelser såsom överfall, rån, trafikolyckor, stölder i butik, bråk i familjer och liknande. När poliserna kommer till platsen ska de reda ut vad som har hänt. Om något brott har begåtts tar de upp en anmälan, håller förhör med vittne och griper den misstänkte. Efteråt ska poliserna rapportera vad som har hänt så att ärendet kan utredas vidare. När avrapporteringen är klar åker polisen vidare till nästa händelse.

Utvecklingsmöjligheterna är stora efter några års arbete som ordningspolis. Inom polisyrket finns många olika tjänster. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på typen av tjänst.