Väktare

Intresserad av att jobba med säkerhet? Michaela jobbar som väktare och trivs jättebra!

Vad gick du för program i gymnasiet?
Jag gick barn och- fritidsprogrammet med social inriktning på Alléskolan vilket innebär att man blir utbildad väktare efter godkänt avslutade studier.

Sommarjobbade eller jobbade du extra i gymnasiet?
Jag sommarjobbade och hoppade in vid behov på ett demensboende i Hallsberg.

Hur fick du det jobbet?
Jag fick arbetet på demensboendet genom att jag letade efter något att kunna jobba med under sommaren och hittade att dem sökte vikarier på demensboendet. Skickade in mitt cv och fick komma till arbetsplatsen för anställningsintervju.

Hur fick du ditt nuvarande jobb?
Mitt nuvarande jobb på Securitas i Hallsberg fick jag genom att sista året på gymnasiet har man praktik, då jag valde den sociala inriktningen på barn och fritidsprogrammet så ingår det i utbildningen till väktare att genomföra en PYT (praktisk yrkesträning). PYTTEN utförde jag på Securitas Hallsberg. Och så fick jag in foten till just det kontoret. Strax innan studenten så sökte jag ett sommarvikariat på Securitas som man söker via Securitas hemsida där alla deras tjänster ligger ute, skickade in mitt CV och mitt personliga brev, även utdrag ur brottsregistret. Därefter fick jag ett personlighetstest som skall utföras. När testerna var analyserade fick jag komma på anställningsintervju. Och fick någon vecka senare ett samtal om att jag var anställd.

Vad gör du i ditt jobb mer konkret?
I mitt arbete som väktare ronderar jag hos olika kunder, ser till så att företag är låsta, ej har blivit utsatta för någon skadegörelse, och att inga obehöriga är på området.  Stänger och öppnar butiker/företag. Jag åker även på larm, hemma larm, företags larm, brandlarm, störningsjour, överfallslarm, parkeringsärenden och viss eskortering.

Vad har du för planer för framtiden vad det gäller jobb?
En av mina planer är att arbeta mig uppåt i företaget. Men jag har även funderat på att börja studera, att jobba som väktare bredvid studierna är något som fungerar väldigt bra med tanke på hur vi jobbar.

Vad är viktigt för att trivas/passa som väktare?
För att trivas som väktare är det bra att kunna prata, ej vara blyg/tillbakadragen. Ha båda fötterna på jorden och kunna göra sig mentalt förberedd på det mesta. Att kunna arbeta i lag med andra, då det är viktigt att man skall kunna hjälpa sina kollegor.

Att jobba som väktare innebär oftast nattjobb, så att kunna vara vaken på nätterna och sova på dagen är bra.

Man skall vara medveten om att man alltid har ögon på sig när man är uniformerad och att det man gör ser bra ut i allmänhetens ögon. Fötterna på jorden, social kompetens och att inte lätt bli stressad är väldigt bra egenskaper.

Har du några tips för den som funderar på vad man vill jobba med?
Mitt tips till den som funderar på vad den vill arbeta med är: vad har du för intressen? Tycker du att säkerhet är något som intresserar dig, leta efter yrken som har med säkerhet att göra. Är ditt intresse att hjälpa människor, gör samma där, leta efter yrken som har med det att göra! Vad tycker du är intressant och vad brinner du för?