Gruppchef samt utvecklingsingenjör – Alimak

På Alimak arbetar ett 50-tal ingenjörer, vilket gör det till den vanligaste yrkeskategorin på tjänstemannasidan. Ingenjörerna arbetar i projektteam där samarbete och problemlösning genomsyrar det dagliga arbetet. De bidrar med teknisk kunskap och idégenerering som ger produktutveckling. Här berättar Agnes Schönfeldt mer om sina roller och vad det innebär att arbeta på Alimak. 

Varför sökte du jobb på Alimak?
– Det är ett stort Skellefteåföretag med spännande produkter och de har både produktutveckling och produktion under samma tak. Det kändes som en arbetsplats med varierande arbetsuppgifter och det visade sig stämma. Jag sökte själv upp Alimak på en mässa och fick sedan sommarjobb på företaget. Jag gjorde även mitt examensarbete här innan jag fick min tillsvidaretjänst och jag trivs väldigt bra med den familjära stämning som råder på Alimak.

Vad kan du berätta om dina nuvarande roller?
– Jag är gruppchef för ett team som arbetar med produktutveckling. Jag projektleder, planerar och får gruppen att jobba åt samma håll. Att vara utvecklingskonstruktör innebär inte bara mekanisk konstruktion, vi måste även förstå marknaden och ha god insikt i kundernas behov för att kunna ta fram en produkt som matchar deras krav.

Vad har du för utbildning?
– Jag pluggade till civilingenjör i maskinteknik där jag lärde mig att söka vägar framåt och aktivt hitta svar på de problem jag ställs inför. Jag läste tekniska kurser som exempelvis materialteknik, hållfasthetsberäkning, maskinelement och CAD. I programmet ingick även kurser i produktutveckling och projektledning som jag har användning för i mitt arbete.

Hur är det att arbeta på Alimak?
– Jag har skickliga kollegor och det finns en stark gemenskap på anläggningen i Skellefteå. Vi utvecklar en jätteintressant produkt och skapar själva de flesta komponenterna till hissarna helt från grunden. Vi konstruerar och tillverkar bland annat vår egen växellåda och vårt eget styrsystem. Vi kan genomföra omfattande provning i vår testanläggning där vi exempelvis har tillgång till korrosionskammare, ett stort kylrum som rymmer en hel hiss och mycket mer. I vissa projekt samarbetar vi även med universitet som hjälper oss med forskning. Det är väldigt inspirerande att vara en del i hela kedjan och att få möjlighet att se slutprodukterna.

Hur kan du göra skillnad i ditt arbete?
– Alimak är ett medelstort företag där ingen blir en i mängden. Varje enskild medarbetare är en viktig kugge som bidrar till slutprodukten. Om en driven anställd har idéer om hur produkterna eller företaget kan utvecklas så är Alimak lyhörda och måna om att skapa förutsättningar så att idéerna kan bli verklighet.

Fakta/Agnes Schönfeldt

Ålder: 29.

Bor. Ursviken.

Familj: Sambo och ett barn på väg.

Intressen: Friluftsliv och sport.

Läser: På semestern. Och då är det deckare som gäller.

Lyssnar på: Ganska main stream på Spotify skulle jag säga.

Ser på: ”På spåret” och världscupen i längdskidor.