Sjöingenjör/maskinmestere

Jag heter Victor är 24 år. Nu är jag sjöingenjör med hela världen som min arbetsplats.

Så här fick jag information om mitt "drömyrke"
Affisch på gymnasiet

Jag valde mitt yrke på grund av 
Folk i släkten som hade det som arbete och tyckte det verkade intressant.

Jag har följande utbildning  
Teknisk gymnasial utbildning. Gick ett tekniskt program i Lund på Polhem som hade ett samarbete med Alfa Laval. Det var lite praktiska kurser med i det programmet.

Denna utbildning krävs för mitt yrke 
Maskinmester uddannelsen/Sjöingenjörs utbildningen

Detta är fördelarna med mitt yrke
När man är på arbete så är man det fullt ut och när man är hemma så kan vara det också fullt ut. Vilket är skönt att slippa sitta och fundera på arbete. Det är ett praktiskt arbete och inte bakom någon kontorsstol. Givetvis har man specifika arbetsuppgifter man ska se efter, beroende på vilken rang man har men det är en stor variation utöver det. Vilket är en av anledningarna till valet av utbildningen.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Att man är iväg under långa turer från sina nära och kära. När man väl kommit på skeppet brukar tiden flyga på rätt så bra.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Vara med i tekniska driften av skeppet. Det är en stor variation på vad man gör i motorrummet. Man tror det kanske inte, men det är alltid något som går i sönder och det ska repareras.

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är  
Utvecklingsmöjligheterna är rätt så stor i denna utbildningen. Man kan jobba inom det mesta. 

Övrigt intressant att tänka på med mitt yrke är  
Jag tog min utbildning i Svendborg, Danmark och kan gott säga att det är en solid utbildning. Men mitt råd är att se till att skaffa ett rederi i starten med när ni söker in till utbildningen. För det är A och O med ett rederi i ryggen. Det rederiet som jag sökte in hos är Maersk.

Att vara svensk i Danmark är också lite specielt, det första året var lite svårt att förstå vad dem säger men sedan kommer man in i språket. Det är en möjlighet att skriva arbetena på Engelska men hela utbildningen är på Danska. När vi var som flest svensk studerande nere i Svendborg så var vi 14 stycken. Det var en blanding av styrmän och maskinbefäl. 

Är du intresserad läs mer här
www.blivskibsofficer.dk 
worldcareers.dk