Testare på PayEx Visby

Jag heter Fredrik är 23 år och har jobbat inom mitt yrke i drygt 10 månader.

Jag valde mitt yrke på grund av
Väldigt passande med mina studier samt att det lät väldigt spännande. Det är ganska brett i den mening att du får försöka sätta dig in i och lära dig ett system, produkt eller vad som än ska testas i sin helhet, från kodande/utvecklande till beställare och vara delaktig i hela den processen vilket intresserade mig.

Jag har följande utbildning
Jag har en kandidatexamen inom digital affärsutveckling.

Denna utbildning krävs för mitt yrke
Det krävs nog oftast en högskoleutbildning med datainriktning till exempel systemvetenskap, digital affärsutveckling eller någon form av ingenjörsutbildning med datainriktning.

Detta är fördelarna med mitt yrke
Man får vara kreativ, det finns inget ”så här gör du och så här ska du göra dem kommande 8 timmarna” vilket jag tycker är väldigt givande. Eftersom man är med från början till slut av nyutveckling lär du dig även extremt mycket konstant, om alla tekniska delar men också om mycket annat vilket gör att du konstant utvecklas.

Detta är nackdelarna med mitt yrke
Det tar väldigt lång tid att lära sig, i mitt fall jobbar vi med ett väldigt stort system vilket gör det till en omöjlighet att snabbt sätta in sig i och ha koll på allt. Man får acceptera att man kommer känna sig, kunskapsmässigt, som ”ny på jobbet” en längre tid.

Detta är mina arbetsuppgifter under en typisk arbetsdag
Det varierar i vad just testerna handlar om och vad du behöver göra för att testa det. Men en typisk arbetsdag består av något möte, till exempel daily scrum där teamet går igenom vad de har gjort och vad de ska göra idag, skriva testfall och genomföra tester med allt från skrivande av automattester till att klicka i ett GUI (grafiskt användarsnitt).

Utvecklingsmöjligheter inom mitt yrke är
Enormt bra, vi har heldagar en gång var tredje vecka där vi kan sätta oss och lära oss nya saker, gå kurser och mycket annat som tillåter en att utvecklas i sin roll. Eftersom du lär dig så mycket om helheten av ett system har du även goda möjligheter att fortsätta från testare till allt från testledare, systemutvecklare till produktägare.

Övrigt intressant/att tänka på med mitt yrke
Var nyfiken, ” vad händer om jag gör så här” , ” vad gör den här knappen?”.