Tidningsbud

Namn/ålder: Richard, 23 år

Yrke: Tidningsbud

Hur länge har du jobbat som tidningsbud?
Jag har jobbat som tidningsbud i lite över ett halvår.

Varför valde du det yrket?
Jag har fortfarande inte helt klart för mig vad jag vill göra i framtiden. Man måste ju få pengar någonstans ifrån under tiden man funderar. Att få jobb idag är inte det lättaste om man inte har bra kontakter. Så när jag hörde att tidningsbärarna sökte folk tänkte jag att det var lika bra att chansa. Att det dessutom är ett nattarbete kände jag skulle kunna passa mig bra, då jag alltid varit lite av en nattmänniska.

Vad gör du i ditt arbete?
I huvudsak delar jag ut morgontidningar till abonnenter i ett bostadsområde. Det händer även att jag får dela ut samhällsinformation och diverse bilagor.

Fördelar med ditt yrke?
Det är ett väldigt självständigt yrke där man kan jobba lite hur man själv vill, så länge tidningarna blir utdelade till rätt abonnenter inom den tid man har på sig. Jobbet ger en även motion så jag brukar se det lite som ett betalt träningspass.

Nackdelar med ditt yrke?
Har man otur med vädret så är det inte alltid fullt så roligt att jobba. Man har ju svurit en del av de gånger man varit tvungen att ge sig ut mitt i en snöstorm.

Utvecklingsmöjligheter?
Det har jag dessvärre inte riktigt koll på. För de som har jobbat som tidningsbud en längre tid finns det säkert utvecklingsmöjligheter. Innan jag fick lov att börja som tidningsbud behövde jag gå två nätter med en handledare. Så möjligheten att bli handledare och lära upp blivande tidningsbud finns som en utvecklingsmöjlighet.

Vilket program gick du i gymnasiet?
Jag gick naturvetenskap med inriktning på matematik och data.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
Någon utbildning behövs inte. Däremot kräver det en del av dig som person. Eftersom det är ett så pass självständigt arbete så gäller det att man är ansvarsfull och bra på att hålla reda på saker. Man får inte heller vara rädd för att ge sig ut i dåligt väder då man förr eller senare blir illa tvungen till det.

Något du vill tillägga om ditt yrke?
Jag tycker det är ett ganska avkopplande jobb de nätter vädret är bra.