Gotlands regemente P18

VÄRT ATT FÖRSVARA

GRUNDUTBILDNING MED VÄRNPLIKT - din början på en karriär i försvarsmakten

Det år du fyller 18 kommer du få hem ett brev från plikt och prövningsverket som innehåller information om mönstringsunderlaget.

Mönstringsunderlaget är ett digitalt formulär med frågor som avgör om du uppfyller kriterierna för att bli kallad till mönstring. Mönstringen består av ett antal tester, undersökningar och intervjuer som görs på plikt och prövningsverket, de testerna ligger till grund för om du ska genomföra en grundutbildning med värnplikt.

DETTA FÅR DU UNDER VÄRNPLIKTEN:

  • Fri mat och fritt boende
  • Fri sjukvård och akuttandvård
  • Fria resor till och från din bostad
  • En dagsersättning på 146 kr/dag, det motsvarar ca 4500 kr/månad

Dessutom så får du en utbildningspremie efter avslutad värnplikt. Har du t.ex. gjort 10 månader värnplikt så får du ca 45 000 kr. Grundutbildning med värnplikt är alltså en betald utbildning som ger dig möjligheter att utvecklas vidare inom Försvarsmakten som soldat, sjöman eller officer.

Väljer man att studera till officer så är utbildningen betald av Försvarsmakten.

Men självklart kan du efter avslutad grundutbildning med värnplikt ta steget ut på den civila arbetsmarknaden med ett stärkt självförtroende och fler meriter på ditt CV. Möjligheterna är många!

Är du intresserad av att veta mer om yrken i Försvarsmakten? Kolla gärna in BEFATTNINGSGUIDEN på Försvarsmaktens hemsida.

Yrken
Efter grundutbildningen kan du ta anställning som soldat eller gruppchef, antingen på heltid eller tidvis. Som officer, specialistofficer eller civilanställd finns många intressanta karriärmöjligheter inom Försvarsmakten.

Du kan även tjänstgöra genom avtal med Hemvärnet. Som civilanställd krävs ingen militär bakgrund, även om det kan vara meriterande.

Övrigt
Registrera dig i ”Mitt Försvarsmakten” för att få mer information, nyheter och tips på event nära dig!

Hoppas vi ses!

ADRESS
Gotlands regemente P18
621 89 VISBY

Telefon: 010-829 57 00

Yrken
Soldat
Gruppchef
Officer
Specialistofficer
Taktisk officer
Reservofficer

Utbildningsvägar
För att bli soldat, gruppchef, officer eller specialistofficer behöver du först genomföra en grundutbildning. Du kan söka frivilligt på egen hand eller bli kallad via mönstring.

Om du vill bli taktisk officer, specialistofficer eller reservofficer studerar du på olika orter runt om i Sverige beroende på inriktning.