Berga Naturbruksgymnasium

Följ din passion- lär dig ännu mer!

Arbeta direkt eller studera vidare.

Vi är ett naturbruksgymnasium med fullt fungerande lantbruk med tillhörande stallar, ladugård, ridhus och internat. Berga är en stor skola till ytan men en ganska liten skola vad gäller elevantalet; idag går knappt 200 elever här. Antalet personal uppgår till närmare 50, det går alltså inte så många elever per vuxen på skolan. Från början var Berga en ren lantbruksskola, men på senare år har också utbildningar inom häst spelat en viktig roll. Gårdens areal uppgår till 600 hektar, vilket gör att skolan har ett läge som är unikt för Stockholms län, och detta bara trettio minuter med pendeltåg från Stockholms centralstation. På Berga är det nära till både stad, hav och skog, detta påverkar skolan på ett grundläggande sätt.

HÄST
Du får arbeta praktiskt med hästar och lära dig mer om deras beteende, skötsel och hur deras kroppar fungerar. Vi har flera elevstall. När du efter tre år tar studenten så har du en yrkesexamen som hästskötare. Du kan också välja till kurser som ger högskolebehörighet.

LANTBRUK
Vi har ett helt lantbruk med odlingar, djur och maskiner, vilket betyder att det aldrig är långt från klassrummet till det praktiska arbetet. Du får lära dig allt om hur arbetet på en gård fungerar; från hur man reparerar en traktor till vilket foder som passar bäst för en kalv.

YRKESINTRODUKTION
Yrkesintroduktion ger ingen yrkesexamen utan ska med fokus på praktik ge så goda möjligheter ett arbete efter studenten. Du lär dig att använda jordbruksmaskiner och röjmotorsåg. Du får även träna på att sköta kor, får och hästar.

HUND
Du får kunskap om hundens många användningsområden. Arbete med hundar innebär hunddagis, hundtrim, friskvård och rehabilitering. Idag används tjänstehundar till exempel inom polisen, försvarsmakten, väktarbolag, tull och räddning.

ANPASSAD GYMANSIESKOLA
På Berga finns anpassade gymnasieskolans fyraåriga program för skog, mark och djur. Utbildningen ger kunskap inom praktiskt arbete med markarbete såsom utemiljöer, trädgård och park, djur som häst, hund och lantbruksdjur.

JAKT
Du kommer att få lära dig allt om hur arbetet på en gård fungerar samt på ett ansvarsfullt sätt förvalta gårdens viltstammar. Du har möjlighet att ta Jägarexamen. Du får lära dig praktiskt viltvård och utför praktisk jakt på Bergas viltrika marker.

ADRESS

Berga Naturbruksgymnasium
Berga skolväg 1
137 91 Västerhaninge

Telefon: 072-4689757

Program

SKOLANS PROFILER NV-KURSER SOM TILLVAL
Häst
Jakt & viltvård
Äventyrsturism
Djurvård
Hund
Skogsmaskinsförare