Lillerudsgymnasiet

Lillerudsgymnasiet är ett naturbruksgymnasium med riksintag som ligger strax utanför Karlstad. Här förenar vi praktiska och teoretiska kunskaper. Vi vill vara den naturliga vägen till kunskap som är till nytta för människor, djur och natur. Passar det dig? Vårt naturbruksprogram är ett yrkesprogram med tre olika inriktningar: djurvård, hästhållning och lantbruk. Dessutom har vi NIU-ridsport och naturvetenskaplig fördjupning på alla inriktningar. När du söker till oss väljer du vilken inriktning du vill ha och det finns flera olika utgångar att välja på till de olika inriktningarna. På skolans område finns boende till de elever som reser långt.

Din framtid
Vad vill du arbeta med? Efter examen från Lillerudsgymnasiet har du de kunskaper som krävs för att arbeta inom naturbrukssektorn med djur, växter, mark, teknik och entreprenörskap. Oavsett vilken utbildning du väljer har du möjlighet att skaffa grundläggande högskolebehörighet. Det finns också möjlighet för dig som vill ha en yrkesexamen att samtidigt läsa naturvetenskaplig fördjupning som förbereder dig för fortsatta högskolestudier inom naturvetenskap. Utbildningen leder fram till en yrkesexamen som exempelvis: häst-skötare, djurvårdare, djurskötare eller maskinförare inom lantbruk.

En bra mix av teori och praktik
Vi tror väldigt mycket på att kombinera teoretiska kunskaper och praktiskt arbete. Mycket av det du läser om får du sedan träna på praktiskt, både här på skolan och ute på praktiken. Minst 15 veckor av din utbildning är APL (arbetsplatsförlagt lärande) på någon av skolans APL-platser. Detta är något som äger rum under år två och tre. Då får du prova på yrket och använda dina kunskaper från skolan. Det är också ett bra tillfälle att knyta viktiga kontakter för framtiden. Det fina med Lillerud är att du både kan plugga till en yrkesexamen och få behörighet att läsa vidare på universitet. Kanske lockar ett akademiskt yrke inom den gröna sektorn?

Elevhem på skolan
Du kan bo på skolan i enkel-, dubbel-, eller trippelrum. Elevhemmen är spridda på skolans område och har dygnet-runt-bemanning söndag till fredag. Du får frukost, lunch, middag och kvällsfika i matsalen. Vill du ha med din hund, kanin, gnagare eller häst så finns det plats för dem också.

Mängder av djur och maskiner
Lillerudsgymnasiet har ett skoljordbruk med kor, grisar och får samt 400 hektar odlingsmark, varav 55 hektar KRAV-märkt. Kött-, mjölk-, och spannmålsproduktion är en del av skolan och tillhör lantbruks-inriktningen.

Till djurvårdsinriktningen har vi ett djurhus med mängder av olika sällskapsdjur, ett hunddagis och en veterinärmottagning i egen regi.

Eleverna på hästinriktningen har mycket av sin undervisning på hästanläggningen med två ridhus och utebanor, skolstall med 25 ridhästar, lösdrift med avelsston, föl och unghästar. På Färjestads travbana har vi ett eget skolstall med 10 travhästar. Traveleverna är där ett par dagar i veckan och jobbar med travhästarna.

 

ADRESS
Lillerudsgymnasiet
Lillerud, 664 94 Vålberg

Telefon: 054-840 800 (växel)

Program

NB – Naturbruksprogrammet

Inriktningar:
Djurvård
(djursjukvård, hund, zoohandel, NA-fördjupning)

Hästhållning
(ridning, trav, NIU, NA-fördjupning)

Lantbruk
(lantbruksdjur, maskin/växtodling, NA-fördjupning)