Tekniksprånget

Testa ingenjörsyrket på riktigt

Vad gör en ingenjör? Den frågan är förvånansvärt svår att svara på, men ett svar är att de kommer med kreativa lösningar på tekniska problem. Som ingenjör ska du göra en idé till verklighet. Sedan kan du göra det inom allt från programmering till maskinteknik till biomedicin. Med Tekniksprånget kan du testa ingenjörsyrket i praktik och hitta din bana inom ett verkligt framtidsyrke.

Tekniksprånget är ett praktikprogram där den som läst Natur, Teknik eller Ekonomi på gymnasiet kan testa ingenjörsyrket, och samtidigt få betalt. Tanken är att fler ska förstå vad det innebär att bara ingenjör och inspireras att läsa till det.

– En fördom jag hade innan praktiken var att en ingenjör sitter ensam i ett hörn och räknar matte, men så är det verkligen inte. Det är ett jättesocialt yrke. Problem löser man tillsammans, säger Gabriella Pirzada, som gjorde Tekniksprånget på SVT 2014 och nu jobbar som projektingenjör.

Betald praktik
Praktiken genom Tekniksprånget är alltid betald och lönen är säkrad genom kollektivavtal. Det är som att ha ett heltidsjobb i fyra månader, där tanken är att arbetsuppgifterna ska vara givande och utmanande. Det är kandidaten som söker som väljer helt själv vilket företag den vill söka till och på vilken ort. Praktiken sker två gånger per år: på våren och hösten. Ansökan till vårpraktik är öppen 16 oktober – 6 november och höstpraktik mellan 16 april och 6 maj.

Finns över hela Sverige
Över 220 företag deltar i Tekniksprånget och de finns i hela Sverige – från Ystad till Kiruna. Genom praktiken kan den som är nyfiken få prova på allt som har med ingenjörsyrket att göra. Företagen som deltar verkar inom flera områden, allt från tung industri till projektledning. Det är en chans att hitta och testa vad men vill göra i framtiden.

– Utan Tekniksprånget hade jag inte vetat att jag gillar att programmera och missat en stor del av vad jag vill plugga, säger Ida Boregrim, som gjorde sin praktik på microchiptillverkaren Mycronic.

ADRESS

Tekniksprånget
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA
Grev Turegatan 16
114 46 Stockholm

Yrken

Ingenjör

Program

Du som är mellan 18-21 år och har examen från:

För praktik till våren söker du mellan 16 okt – 6 nov.
För praktik till hösten söker du 16 april – 6 maj.