Vackstanäsgymnasiet

Textil Design
Textil design är vår profil inom det estetiska programmet. Om du vill studera vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet, så bör du välja detta högskoleförberedande estetiska program framför ett yrkesprogram. Då har du mycket större möjlighet att få kurser som ger dig god konkurrenskraft vid ansökan till högskolan. Programmet ger dig en god estetisk grund med betoning på textil, design, bild och formgivning. Vi har sedan länge varit specialiserade på kläder och mode. Textila material kan dock användas till så mycket annat så numera arbetar vi också med inredning inom flera kurser.

Kock eller bagare/konditor
Denna utbildning har kommit till på önskemål från restaurangbranschen. Det är en lärlingsutbildning vilket innebär att halva din studietid är på olika restauranger och bagerier. Vi är noga med att bara anlita de bästa arbetsplatserna och har ett nära samarbete med dina handledare. Tillsammans garanterar vi att du får en utbildning som ger dig jobb direkt efter utbildningen – under förutsättning att du själv är beredd att kavla upp ärmarna och lära dig att arbeta i den höga takt som branschen kräver.

Trädgårdsmästare
Här är utbildningen för dig som är intresserad av växter, odling och anläggning av trädgårdar. Du lär dig att odla både på friland och i växthus, att designa, anlägga och sköta trädgårdar, lägga sten, bygga trappor och staket, att skörda grönsaker och att köra och använda de maskiner som används i trädgårdsnäringen. Du kan välja mellan två inriktningar; Trädgårdstjänster och odling eller Skötsel av utemiljöer. Efter utbildningen kan du söka jobb som trädgårdsanläggare, med försäljning och rådgivning i garden centers eller arbeta med växtproduktion i växthus eller utomhus. Motorsågskörkort ingår i utbildningen. Vill du fortsätta studera kan du exempelvis vidareutbilda dig till trädgårdsmästare på universitetet eller arborist på yrkeshögskolan.

Idrottsprogrammet eller NIU
En perfekt utbildning för dig som vill få yrkesutgången Personlig tränare och samtidigt bli behörig att söka till högskolan. Du får kunskaper om sambandet mellan kost, träning, prestationsförmåga och hälsa. I utbildningen ingår också pedagogiskt ledarskap där du lär dig leda, organisera och inspirera andra. Om du också vill utöva din idrott på skoltid kan vi erbjuda fem alternativ; vi är nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i ishockey (SSK), innebandy och basket (SBBK) samt driver vi lokal profil inom volleyboll, simning, gymnastik, damhockey och konditionsidrott.

Naturguide
På Naturbruksprogrammet med inriktning trädgård erbjuder vi dig som är intresserad av natur, friluftsliv och äventyr, profilen Naturguide. Det innebär att du läser stora delar av det en elev på trädgårdsprogrammet läser, men du får också Naturguidningskurserna. Du får fördjupa kunskaperna i klättring, mountainbike, vandring, paddling mm. Allt för att lära dig leda, organisera och inspirera andra.

 

ADRESS
Vackstanäsgymnasiet
151 66 Södertälje

Telefon: 08-522 980 00

Program

Textildesign
(Estetiska programmet, ES)

Idrottsprogrammet
(Barn- och fritidsprogrammet, BF)

Kock eller bagare/konditor
(Restaurang- och livsmedelsprogrammet, RL)

Naturguide NYHET!
(Naturbruksprogrammet, NB)

Gymnasial trädgårdsmästare
(Naurbruksprogrammet, NB)

Anpassad gymnasieskola
(Programmet för hotell, restaurang och bageri)
(Programmet för fastighet, anläggning och byggnation)