Järnvägsjobb

Järnvägsbranschen, en klimatsmart framtidsbransch

Järnvägen är som ett blodomlopp som syresätter Sverige. Den gör så att människor kan bo långt från varandra och ändå vara nära. Den underlättar även handeln, såväl inom landet som till och från övriga världen. Den är säker, snål och supereffektiv. Och miljövänligare än någon annan väg.

Järnvägen erbjuder många olika yrken. Oavsett om du vill arbeta med teknik, ekonomi, juridik eller miljö. Eller vill förbättra samhället.

Vissa yrken kan du jobba med direkt efter gymnasiet, andra kan du söka efter att du har gått en speciell yrkesutbildning. Det finns också yrken som du behöver ha gått på universitet eller högskola för att kunna jobba med.

Lokförare
Som lokförare kör du tåg säkert och miljövänligt. Du kan välja om du vill köra snabba passagerartåg eller tunga och långa godståg. Innan du kör kontrollerar du att tåget är klart för avgång, bland annat genom att testa tågets bromsar. När du kör passagerartåg har du kontakt med tågpersonalen ombord och gör högtalarutrop för att hålla resenärerna uppdaterade om trafikläget. Lokföraryrket är ett jobb för dig som vill arbeta självständigt, har bra simultankapacitet och har lätt för att koncentrera dig. Utbildning: Yrkeshögskola Lokförare.

Bantekniker
Som bantekniker inom järnvägen arbetar du ute i spåret. Dina arbetsuppgifter är bland annat att byta räls, laga växlar, röja sly och skotta snö. Oftast jobbar du med underhåll och reparation av spår. När det byggs ny järnväg är det du som bantekniker som lägger rälsen tillsammans med ditt team. Ett jobb som bantekniker passar dig som gillar teknik, är noggrann och trivs med att samarbeta i team. Det finns olika utbildningsvägar till yrket. Utbildning: Gymnasieutbildning Bygg och anläggning, Vuxenutbildning Bantekniker eller Yrkeshögskola Bantekniker.

Projektingenjör
Som projektingenjör arbetar du tillsammans med projektledare och specialister i järnvägsprojekt. Du stöttar dina kollegor med uppföljning, ekonomi och planering. Projektingenjörens roll är att ha den tekniska kompetensen som behövs i projektet. En av dina arbetsuppgifter är att ge förslag på beslut om åtgärder och handlingsalternativ. Projektingenjör är ett jobb för dig som gillar teknik, problemlösning och att jobba i team.
Utbildning: Högskoleexamen minst 180 hp med teknisk inriktning eller annan likvärdig utbildning.